TUZLARIJE - KULTURA

30.05.2010.
Promocija zbornika radova
Uvod u politički sistem BiH – Izabrani aspekti


Vikend je na 1. Proljetnom međunarodnom festivalu knjige, kako se i očekivalo prošao sa velikim brojem posjetitelja i bogatim propratnim sadržajem.



U Sali za prezentacije predstavljena je knjiga “Uvod u politički sistem Bosne i Hercegovine – Izabrani aspekti” u izdanju Fondacije Konrad Adenauer, predstavništvo u Bosni i Hercegovini i Sarajevskog otvorenog centra. Promotori knjige bili su urednici Damir Banović i Saša Gavrić.
Kako je istaknuto na promociji, knjiga je nastala iz potrebe obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji udžbenik koji daje fotografski prikaz stanja političkog sistema.
U zborniku su radovi 18 autora iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Knjiga daje sveobuhvatan pregled političkog sistema u Bosni i Hercegovini u tom kontekstu ona je organizovana u četiri cjeline. Prva cjelina daje opšti uvid u pitanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava, pitanja nacionalnih manjina, ljudskih prava, dok u drugom dijelu imamo institucionalni pregled, knjiga predstavlja institucije BiH, Predsjedništvo, Vijeće ministara, zatim medije, političke stranke, pravosudni sistem itd. Zadnja dva poglavlja predstavljaju teritorijalnoj organizaciji BiH, dok u četvrtoj cjelini predstavljen je i međunarodni kontekst političkog sistema kroz tekst o političkoj integraciji BiH u Evropsku uniju – objasnio je Saša Gavrić.

Prema riječima Damira Banovića u planu je i drugo izdanje zbornika u izdavaštvu University pressa iz Sarajeva:

- Obzirom da je politički sistem u konstantnom razvoju, a pogotovo u Bosni i Hercegovini, javila se i potreba za njegovom izradom, a najvećim dijelom radit će ga autori koji su i do sada bili. Drugo izdanje trebalo bi izaći nakon izbora koji će bitno uticati na sadržaje nekih članaka – istakao je Damir Banović.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice