TUZLARIJE - KULTURA

04.06.2010.
Povelja Hasan Kaimija za životno djelo Ismetu Smajloviću


Povelja Hasan Kaimija za životno djelo ove godine bit će uručena prof. dr. Ismet Smailoviću, saopćio je na danas održanoj press konferenciji Mustafa Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije 2010.



U obrazloženju za dodjelu Kaimijine povelje stoji kako je Smailović u osamdeset i devet godina života dao neprocjenjiv doprinos naučno-istraživačkom radu na polju jezika, kulture i tradicije Bošnjaka, a to i danas čini, iako u dubokoj starosti.

Povelja Hasan Kaimija, za životno djelo bit će dodijeljena na Kula Gradu, u petak 11. juna 2010. godine, kada će Žiri ovogodišnje nagrade za najbolje djelo iz književnosti i znanosti, objavljeno u prošloj godini, proglasiti pobjednika i dodijeliti nagrade. Nagradu za najbolje djelo prošle godine je dobio Vedad Spahić, a povelju za životno djelo ponio je Muhamed Huković.

Kako je novinarima saopćio književnik Nijaz Alispahić, predsjednik Žirija, u uži izbor od pet knjiga koje se natječu za prestižnu nagradu Hasan Kaimija ušla su djela: Ćazim Hadžimejlić, Umjetnost islamske kaligrafije, Sarajevo 2009.; Enes Karić, Pjesme divljih ptica, Sarajevo 2009; Edin Kukavica, Bajramije – melamije i Hamzevije, Sarajevo2009; Muhamed Mahmutović, Pokošeni cvjetovi Krajine, New York 2009. i Dževad Tosunbegović, Kamenica i Glodi – monografija, Zvornik 2009.

Ovogodišnji Dani Hasana Kaimije bit će organizirani kao dio manifestacije Šest stoljeća Zvornika u pisanim izvorima, a planirano je da se u tri dana sjećanja na šejha Kaimiju, organiziraju promocije knjiga, izložba slika, pozorišna predstava, te okrugli stol na temu povijesti Zvornika, te vjeri, tradiciji i suživotu Bošnjaka ovoga grada. Događaji će biti organizirani u Zvorniku, zatim na Kula Gradu i u Sapni. Očekuje se dolazak velikog broja posjetilaca iz Sjeveroistočne Bosne, te bosanskohercegovačke dijaspore. Dani Hasana Kaimije i ove godine imaju karakter međunarodne manifestacije, jer će u toku njihovoga trajanja u Zvorniku nastupiti umjetnici iz nekoliko zemalja. Podsjetimo, Dani Hasana Kaimije 2010, organiziraju se po osmi put i prerasli su u najvažniju kulturnu i vjersku manifestaciju koju organiziraju Bošnjaci povratnici u Republici Srpskoj.

BMG

Osmrtnicama ba smrtovnice