TUZLARIJE - KULTURA

07.06.2010.
Likovna kolonija Majevica 2010
Kiša i planina posebno bili inspirativni za slikare


Manifestacija svečanog zatvaranja likovne kolonije Majevica 2010 održana je u nedjelju 6. juna 2010. u restoranu Mehana Stari Grad u Srebreniku.



Deset slikara iz BiH, Srbije i Hrvatske i ove godine je pod motom „umjetnici spašavaju Majevicu“ likovnim kreacijama pokušalo skrenuti pažnju na Majevicu kao jednu od najljepših planina na Balkanu, na kraljevski grad Srebrenik i naravno na slikarstvo kao umjetnost i jedino oružje koje imaju, u kontinuiranoj borbi za slobodu izražaja, mišljenja i stvaranja.

Upravo je to kazao slikar Svjetlan Bešić, organizator prve privatne kolonije u Regiji, zahvaljujući se svim učesnicima, gostima i sponzorima Kolonije. Iako je rad kolonije neprestano ometala kiša, padajući neprestano skoro svih dana trajanja ovog kreativnog druženja, slikari su pokazali nesvakidašnju žeđ za stvaranjem: -Majevica je bila veoma inspirativna. Stalna kiša i magla čak su bili poseban izazov da na platna prenesemo i takve slike planine-ljepotice. Nismo mogli slikati na otvorenom, ali posebnu draž dali su i poredani štafelaji pored naloženog kamina u mjesecu junu, na 800 metara nadmorske visine, kazao je Bešić.
Radovi nastali na ovogodišnjoj slikarskoj koloniji Majevica 2010, bit će kao zasebna izložbena postavka prikazani javnosti početkom naredne godine u okviru manifestacije Dani povelje 2011 u Srebreniku.

BMG Bosanska medijska grupa


Osmrtnicama ba smrtovnice