TUZLARIJE - KULTURA

07.06.2010.
Povodom završetka Škole harmonike, klavira i solo pjevanja
Učenici pokazali umijeće muziciranja i pjevanja
Foto / Video



Na Kamernoj sceni Doma mladih sinoć je održan koncert kandidata koji su uspješno završili prvi ciklus Škole harmonike i solo pjevanja, koju vodi Danijela Mešanović. Publici su se predstavili: Minela Kovačević - klavir; Hasan Sušić - pjevanje; Adnan Imamović - harmonika; Mensur Bećirović - harmonika, uz pratnju instruktora Danijele Mešanović.



Na samom početku koncerta Danijela Mešanović je izvela ugodan valcer na klaviru i tango na harmonici, a nakog toga uslijedio je nastup učenika. Minela Kovačević, sedmogodišnja djevojčica, publici se predstavila sa nekoliko pjesama, a zatim je odsvirala jednu kompoziciju na klaviru. Treba reći da djevojčica nema mogućnosti da vježba kod kuće, i znanje isključivo stiče na časovima u Domu mladih.



Adnan Imamović, sedmogodišnji dječak, odsvirao je nekoliko pjesama na harmonici, odličan je đak, i član je GKUD “Bosna” iz Tuzle.



Mensur Bećirović (12), takođe se bavi folklorom, odsvirao je nekoliko kompozicija na harmonici.



Podršku Mensuru su dali i njegovi drugari sa folklora, koji su u narodnim nošnjama propratili njegovo muziciranje.



Hasan Sušić (16), član je mješovitog hora UKUD “Zvonko Cerić” Tuzla, pokazao je znanje koje je stekao na časovima solo pjevanja.





Zajedno sa Hasanom zapjevala je i publika


- Vrijedni su, uporni, ozbiljni, ambiciozni, redovno dolaze na časove, ali se ipak jako razlikuju. Sa svakim učenikom radim na drugačiji način, jer u svemu, pa i u muzici, različite osobe različito pamte i doživljavaju određene situacije. Veoma sam zadovoljna dosadašnjim radom, smatram da djeca trebaju od malih nogu da stiču osjećaj za timski rad i saradnju sa svojim kolegama, zato smo i organizovali ovaj koncert da zajedno pokažu šta su naučili. Nakon svaka tri mjeseca radiću sa njima ovakve i slične vrste nastupa, jer smatram da to što nauče da sviraju, ne vrijedi ništa, ako se ne naviknu to podijeliti sa svojom okolinom – kazala je za Tuzlarije Danijela Mešanović, instruktor Škole harmonike, klavira i solo pjevanja.



Na kraju koncerta svim kandidatima su uručene diplome.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice