TUZLARIJE - KULTURA

06.06.2010.
Pismo čitaoca
Budi neko, ali na drugačiji način!


Danas objavljujemo pismo čitaoca kojeg je na javljanje podstaklo vandalsko šaranje spomenika Husinskom rudaru. I sami smo htjeli o tome da pišemo ali čitalac B.Đ. je u svom pismu sve rekao.



Danas svako želi da se istakne, da bude važan, da ispliva iz anonimnosti, ako nikako drugačije a ono bar u svojim očima i svojoj mašti. Kako drugačije objasniti ovakve postupke. Počinioce nazivamo vandalima i osuđujemo ih. Osuđujemo onako iz prikrajka kad nas niko ne vidi i ne čuje izravno. Jer kako objasniti i to zašto kad vidimo da rade takve stvari okrenemo glavu ili ih zaobilazimo u velikom krugu. Nije samo ovo to što vrlo često ružni naš grad, ima puno toga.

Slučajno sam danas prošao parkom kraj autobuske stanice i vidio ovo. Park za divno čudo sređen, bez smeća, okupan skorašnjom kišom i sav u zelenilu. Zaista lijep, i za prošetati i za zastati u njemu i odmoriti se. Kao mala oaza usred betona i buke. Ali, mi ne bi bili mi da ljepotu ne pokvarimo. Išarani spomenik nikome ni kriv ni dužan, tu radi nas, ne zbog samog sebe. I ko želi biti važniji od onoga sto on znači? Neka bude ali na drugačiji način.

B.Đ.







V.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice