TUZLARIJE - KULTURA

04.06.2010.
Dom mladih Tuzla
Otvorena izložba kreativne fotografije Maje i Maria Ilić

U organizaciji JU Dom mladih Tuzla i Foto-radionice, večeras je Galeriji Doma mladih otvorena izložba kreativne fotografije autora Maje i Maria Ilić iz Tuzle.



Autori su se predstavili sa po 24 fotografije, različitih motiva. Teme njihovih fotografija su ono što nas okružuje – porodica, prijatelji i putovanja.



- Večeras predstavljamo dvoje mladih autora, Maju i Maria Ilića, koji su se pojavili na nebu digitalne fotografije. Iako po godinama nisu ista generacija, digitalna fotografija ih čini da pripadaju novom otkriću u kome smo svi početnici ili smo bili početnici ne tako davno. I oni su dio pozitivnog, demokratskog društvenog fenomena – postali su zapisivači života. Oba autora su mlada, stekla osnovna znanja iz digitalne fotografije i nadamo se da će to svoje znanje obogaćivati i da ćemo ih uskoro vidjeti u novom svjetlu – rekao je Faruk Ibrahimović.



- Fotografijom se bavim već godinu dana, a interes za fotografisanje sam naslijedio od sestre Maje. Najviše me privlače pejsaži, makro snimci, portreti, uglavnom analogna fotografija. Večeras imate priliku da pogledate fotografije koje sam zabilježio na Brijunima, kada sam bio na ekskurziji – rekao je za Tuzlarije četrnaestogodišnji Mario Ilić.



Maja Ilić rođena 05.10.1987.godine u Tuzli se prvi puta susreće sa fotografijom kada postaje član Foto-sekcije u Srednjoj školi i od tada se rađa njena ljubav prema fotografiji. Prva znanja stiče u Foto klubu Tuzla i Foto-radionici Doma mladih u Sarajevu, gdje je učestvovala na nekoliko izložbi. Na godišnjoj izložbi Fotoradionice Doma mladih u Sarajevu osvojila je prvo mjesto. Student je Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Mario Ilić rođen 15.08.1995.godine u Tuzli prvi interes i ljubav prema fotografiji naslijeđuje od sestre Maje, a osnovna znanja stiče u Foto-radionici Doma mladih, gdje je sa ostalim članovima imao priliku izlagati svoje fotografije. Na kantonalnom takmičenju za učenike Osnovnih škola, u aprilu, 2010.g. osvaja prvo, a na državnom peto mjesto.

Izložba ostaje otvorena do 18.juna 2010.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice