TUZLARIJE - KULTURA

04.06.2010.
Sokolović priča, publika se smije, i tako dva sata


Nedostatak novca uticao je da se postepeno smanjuje broj predstava na Danima monodrame. Bez obzira da li trajali dvije ili jednu sedmicu, ili četiri noći kao ove godine, jedno je sigurno, svake godine dolazi Zijah A. Sokolović.

Čovjek, za koga kažu da je glumačka institucija, napisao je sjajne monodrame, sinoć je izveo najnoviju, "Međuigre 0-24". Na sceni je bez rekvizita i muzičke podloge. On i publika. Sokolović priča, publika se smije, i tako dva sata.

Monodrama govori o životnim sitnicama, a i krupnicama, s kojima se svi susreću, koje se podrazumijevaju ali o kojima se uglavnom i šuti. Misli, koje imaju mnogi i zadrže ih za sebe, Sokolović ih kaže i time dotiče ono skriveno u ljudima, kojima to onda bude i smiješno.



Tako on priča o tjelesnim smradovima, seksualnom životu, bolničkim posjetama, sahranama, susretima u liftu, toalet papiru, vršenju nužde, i još puno toga govoreći rečenice koje se često čuju ali koje se ne govore svima, a ni uvijek. Dijelove monodrame završava sa rečenicom "jer ja sam normalan čovjek". Valjda i jeste, onako sirov, na momente pretjerano vulgaran ali kada to radi Sokolović onda njegove prostote prolaze i na pozorišnim daskama bolje nego iza pijačne tezge. Jer, da ne prolazi, publika bi sinoć odlazila, ali nije, ona mu je nakon predstave na nogama aplaudirala.



Tuzlanski Dani monodrame završavaju se večeras višestruko nagrađivanom monodramom "Sve moje žene" koju izvodi Ružica Sokić.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice