TUZLARIJE - KULTURA

10.06.2010.
Dani Hasana Kaimije 2010
Nagradu Hasan Kaimija dobili su Enes Karić i Ćazim Hadžimejlić

Prema odluci Žirija, nagradu Hasan Kaimija za najbolje djelo iz oblasti književnosti i znanosti objavljeno u 2009. godini koja se svake godine dodjeljuje u okviru kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije ove godine za književnost dobio je Enes Karić za roman Pjesme divljih ptica, a iz oblasti znanosti Ćazim Hadžimejlić za knjigu Umjetnost islamske kaligrafije, ovo je saopćio predstavnik žirija Hadžan Hajdarević, na današnjoj press konferenciji održanoj u Medžlisu IZ Zvornik.

U obrazloženju za dodjelu nagrade Hasan Kaimija stoji kako je Enes Karić, profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, istaknuti znanstvenik, esejist, prevodilac, svojim romanesknjim prvijencem Pjesme divljih ptica na najbolji način demonsitrirao najviše spisateljsko umijeće i rijetko viđeni pripovijedački dar, na tragu najboljih bosanskohercegovačkih proznih klasika.

Nadalje, u obrazloženju stoji da je prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, u prvorazrednoj monografskoj studiji Umjetnost islamske kaligrafije prikazao obilje raskošnosti kaligrafskog umijeća unutar ortografsko-likovnih tradicija kod mnogih muslimanskih naroda.

Nagrade će zvanično biti uručene u okviru večeri poezije u petak 11. juna 2010. godine sa početkom u 21.00 sat.

U zgradi Medžlisa IZ Zvornik danas je otvorena i izložba ručnih radova, a u zgrada Muzejske zbirke u Zvorniku i izložba slika Hariza Grahića. U sali općinskog vijeća Sapna u 16.00 sati održat će se i promocija zbirke pjesama „Kako je tamo“ Zije Pandura. Promotori su Mehmed Pargan, Munir Kahrimanović i Mehmed Đedović.

Otvaranje manifestacije Dani Hasana Kaimije 2010 planirano je u petak u 14.30 sati u sali zgrade Medžlisa IZ Zvornik, nakon čega će se održati i okrugli sto na temu „Zvornik kroz stoljeća“ .


BMG

Osmrtnicama ba smrtovnice