TUZLARIJE - KULTURA

12.06.2010.
Festival u Jajcu
˝Iza kulisa˝ - nagrada žirija publike


Narodno pozorište Tuzla je, na 29. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, u takmičarskom dijelu programa, izvela predstavu Majkl Frejn „IZA KULISA“ u režiji: Jovice Pavića. Za izvedenu predstavu osvojila je značajne nagrade, i to:

1. Nagradu publike za najbolju predstavu u cjelini,
2. Nagradu za najboljeg glumca, ove je godine osvojio Midhat Kušljugić,
3. Nagrada za nabolju glumicu, dodijeljena je glumici Elviri Aljukić i
4. Nagradu za najbolju mladu glumicu, dobila je Ivana Perkunić.

Ovime je Narodno pozorište Tuzla još jednom potvrdilo kvalitetu svojih predstava i glumačkog ansambla, jer već nekoliko godinu za radom osvaja najznačajnije nagrade na ovom tradicionalnom pozorišnom festivalu.


Inače, kako javlja Fena, izvedbom predstave "Grobnica za Borisa Davidoviča" Pozorišta Prijedor u režiji Gradimira Gojera završen je zvanični dio Festivala teatra u Jajcu.

Odlukom stručnog žirija "Grobnica za Borisa Davidoviča" proglašena je najboljom predstavom u cjelini.

Nagrada za najbolju režiji pripala je većinom glasova Gradimiru Gojeru za postavku predstave "Grobnica za Borisa Davidoviča".

Predstava Pozorišta Prijedor dobila je i slijedeće nagrade; nagradu za najbolje glumačko ostvarenje (inače dijeli se pet ravnopravnih nagrada u ovoj oblasti) Ljiljani Čekić za ulogu Marje Gregorovne Popko, nagrada za scenografiju i kostimografiju pripala je Vanji Popović, a nagrada za muziku Radi Nuić.

Glumačke nagrade dobili su i Kaća Dorić za uloge Annie i Nane u predstavi "U plamenu" u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra u režiji Roberta Raponje, Snježana Martinović za ulogu Olge u predstavi "(Njegove) Tri sestre" u izvedbi Mostarskog teatra mladih u režiji Scotta Fieldinga.

Nagrada za dramarturgiju pripala je Draganu Komadini za dramarturški rad na predstavi (Njegove) Tri sestre.

Nagrada za tekst nije dodijeljena jer žiri smatra da se pod ovom nagradom podrazumijeva tekst domaćeg živog autora, a takvog teksta nije bilo na ovom festivalu.

Žiri je radio u sastavu: Vojislav Vujanović (predsjednik), Nedžad Fejzić, Vesna Hlavaček, Vladimir Premec i Sead Bejtović.

V.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice