TUZLARIJE - KULTURA

11.06.2010.
U Zvorniku
Svečano otvoreni Dani Hasana Kaimije 2010


U zgradi Medžlisa IZ Zvornik svečano su otvoreni „Dani Hasana Kaimije 2010“, nakon čega je održan i okrugli sto na temu „Zvornik kroz stoljeća“.

Ovogodišnji Dani Hasana Kaimije organiziraju se kao dio manifestacije Šest stoljeća Zvornika u pisanim izvorima, a u tri dana sjećanja na šejha Kaimiju, održat će se niz kulturno-vjerskih sadržaja.
Na Kula Gradu u Zvorniku sa početkom 21.00 sat, bit će upriličeno „Veče poezije“ u okviru kojeg će biti uručena nagrada „Hasan Kaimija“ za najbolje djelo iz oblasti književnosti i znanosti objavljeno u 2009. godini.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su Enes Karić za roman „Pjesme divljih ptica“ i Ćazim Hadžimejlić za knjigu „Umjetnost islamske kaligrafije“.

Učešće na „Večeri poezije“ uzet će Nijaz Alispahić, Dragan Marjanović, Husein Hasković, Enes Karić, Mehmed Đedović, Šaban Šarenkapić, Duško Novaković, Ervin Jahić, Enisa Ćurić - Osmančević, Miro Petrović i Amir Talić.
U okviru Dana „Hasana Kaimije 2010“ u subotu 12.06.2010. godine u 18.00 sati u Medžlisu IZ Zvornik održat će se promocija knjige Hasana Hadžića „Zvorničke priče“, a promotori su Mehmed Pargan i Hasan Hadžić.
U Omladinskom domu u Zvorniku u 19.00 sati bit će odigrana pozorišna predstava „Mesnevija“. U predstavi igraju: Ebtehaj Navaey, Senad Nanić, Elza Hasanamidžić, Filip Mursel Begović. Za 20.30 sati planiran je Mevlud u džamiji Kula Grad, a učestvuje hor Medžlisa Zvornik i dr. Sead ef. Seljubac.

Manifestacija se završava u nedjelju 13.06.2010. godine, kada će u 11.30 sati i svečano biti otvorena džamija u Kula Gradu, nakon čega će biti upriličeno i narodno veselje na platou ispred džamije.


BMG

Osmrtnicama ba smrtovnice