TUZLARIJE - KULTURA

20.06.2010.
Lako je zabljesnuti ali je teško trajati
Josipa Lisac pokazala zašto decenijama traje


U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona sinoć je održan koncert Josipe Lisac. Tuzlanska publika uživala je dva sata u odličnom koncertu pjevačice koja je svoju interpteraciju i scenski nastup pretočila u umjetnost.



Poznata po orginalnoj mješavini različitih muzičkih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, i sinoć u Tuzli, gdje je nastupla prvi put, nije iznevjerila ni publiku, a ni sebe.

Već u desetoj godini postala je članica Zbora Hrvatske radio i televizije pjevajući ozbiljni repertoar, od stare sakralne, preko klasične moderne avangardne, sve do etno – tradicionalne muzike. Pokazivanjem zanimanja za rok, postaje 1967. glavnim vokalom rok grue O´Hara, a zatim i "Zlatni akordi", nakon čega je uslijedila blistava karijera koja traje do današnjih dana. Ime Josipe Lisac se može pronaći i u udžbenicima muzičkog obrazovanja uz imena Edith Piaf i Freddia Mercurya.



Sa šezdeset godina života, i pedeset na sceni, Josipa Lisac sinoć je pokazala zašto toliko traje.

- Scena je privlačna, mnogi je vole, i žele biti na njoj. Lako je zabljesnuti ali teško je trajati, rekla je sinoć Josipa, koja se između pjesama obraćala publici govoreći o sebi, svom radu i planovima.



Pjevala je hitove i nove pjesme, a i sevdalinku za publiku. Pjevajući isključivo uživo, pomno se spremajući za svaki nastup, Josipa Lisac pokazuje poštovanje prema publici koja joj to vjeronošću i aplauzima uzvraća. Tako je bilo i sinoć, publika nije dala da se završi koncert prije nego izvede i legendarnu "Maglu", a onda je aplauzima vraćena još dva puta, te preko dva sata bila na sceni ispred pune sale BKC-a.

S.Mešić

Još slika

Osmrtnicama ba smrtovnice