TUZLARIJE - KULTURA

20.06.2010.
Dom mladih Tuzla
Otvorena izložba fotografija Teodora Radu Pantea iz Rumunije


U organizaciji JU Dom mladih Tuzla i Foto-radionice, u Galeriji ove ustanove otvorena izložba umjetničkih fotografija pod nazivom “Lokomotive”, autora Teodora Radu Pantea iz Rumunije.



Izložbu je otvorio Faruk Ibrahimović, voditelj Foto radionice Doma mladih. Izloženo je 40 fotografija rađenih u kolor i crno-bijeloj tehnici.



- Po mom mišljenju to je najtužnija serija fotografija. Naviru sjećanja iz mog djetinjstva kada su me velike i snažne parnjače fascinirale. Ova ogromna, crna, ali nježna i korisna čudovišta. Već dugo vremena nisam vidio ni jednu, dok ih nisam našao na nekim dalekim mjestima, zavučene, napuštene, zaboravljene…Sjetih se čuvene latinske izreke: Sic Transit Gloria Mundi (Tako prolazi slava svijeta). Da, slava je prošla! Ali ja želim ovom serijom fotografija da podsjetim one koji ih sjećaju kada su jurile ulijevajući poštovanje u oblacima bijele pare i da novim generacijama pokažem ova stara čuda. Pozivam vas da ih pogledate i meditirate – riječi su Teodora Radu Pantea.



Teodor Radu Pantea predaje fotografiju na Univerzitetu u Oradei - Fakultet za vizuelne umjetnosti.Godine 2006. stiče doktorat iz historije fotografije. Fotografijom se počeo baviti još od osnovne škole. Učestvovao na skoro svim izložbama i salonima fotografije organizovanim u Rumuniji od 1979. godine, kao i na mnogobrojnim međunarodnim salonima kreativne fotografije. Osvojio je 192 nagrade. Bio je član žirija na 28 izložbi i salona. Nosilac je više zvanja: Afiap, Efiap, Efiap/b; Psa, Master Uspa; Psa. Održao je 48 samostalnih izložbi fotografije. Objavljivane su mu fotografije u novinama i časopisima, te snima za firme i umjetnike u Rumuniji. Izložba će biti otvorena do 2. jula 2010.godine.

Izložba će biti otvorena do 2. jula 2010.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice