TUZLARIJE - KULTURA

18.06.2010.
BKC - 20. juni, u 20 sati
Koncert orkestra zračnih snaga SAD-a u Evropi


Orkestar zračnih snaga SAD-a u Evropi (USAFE Band) Clarinet Quartet & Wings of Dixie, u okviru turneje po BiH, održat će 20. juna u BKC-u koncert čiji su organizatori Ambasada Sjedninjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Muftijstvo tuzlansko.

Kako nas je obavijestio Muhamed Hasanspahić, bibliotekar Behram-begove medrese u Tuzli, ovaj koncert je svojevrstan uvod i najava održavanja English Language Teacher (ELT) seminara kojeg, već spomenute institucije, sljedeće sedmice organiziraju u Behram-begovoj medresi.



Orkestar američkih zračnih snaga u Europi ima tradiciju dugu preko šest decenija i stacionirani su u Zračnoj bazi Sembah u Njemačkoj. Jedan su od najstarijih orkestara Zračnih snaga SAD-a ali i jedini orkestar takve vrste u Europi.
Ovaj višestruko nagrađivan orkestar nazivaju i muzičkim ambasadorima SAD-a jer su predstavljali SAD i Zračne snage na najvišim nivoima i učestvovali su u brojnim diplomatskim, ceremonijalnim i međunarodnim događajima. Brojna vojna i civilna publika diljem cijele Europe, jugoistočne Azije i Afrike imala ih je priliku slusati tokom proteklih 60 godina postojanja. Orkestar učestvuje na oko 300 nastupa svake godine i na izuzetan način promoviše internacionalnu i interkulturalnu saradnju između Amerike i Europskih država.

Orkestar čini 45 muzičara koji su podijeljeni u nekoliko grupa ili ansambala. Njihov muzički repertoar je slika i prilika muzičkog naslijeđa Američkog i evropskog kontinenta, i selekcija je zasnovana na popularnosti odredene vrste muzike. Nabrojaćemo neke: američki hitovi, muzička pratnja korištena u najuspješnijim brodwayskim predstavama i filmovima, jazz, marševi, kao i vokalni i instrumentalni solo nastupi.

U nedjelju ćemo imati priliku slušati dva ansambla iz sastava orkestra: Kvartet klarineta koji obrađuju muzički repertoar najpoznatijih Američkih muzičkih majstora kao što su Copland, barber, Gershwin, i dr. i The Wings of Dixie koji izvodi jazz hitove New orleansa.

Američkim muzičarima ovo neće biti prvi nastup u Tuzli. U oktobru 2005. godine svirali su u BKC-u u povodu desete godišnjice potpisivanja Dejtonskog mira.

A.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice