TUZLARIJE - KULTURA

17.06.2010.
Narodno pozorište - press konferencija
Do kada će Pozorištem upravljati VD direktor i privremeni Upravni odbor?


U povodu završetka pozorišne sezone 2009/2010 u Narodnom pozorištu Tuzla danas je održana press konferencija.

Narodno pozorište Tuzla, iako već godinama radi sa poteškoćama, uspijeva u namjeri da za tuzlansku publiku svake sezone obezbijedi dobre predstave. Tako je bilo i ove sezone, sve predstave su bile posjećene, u dvorani je redovno bilo oko 200 gledalaca. Upravo vjerna tuzlanska publika motiviše ansambl Narodnog pozorišta da radi još bolje, a i rezultati ne izostaju.


Kušljugić, Aljukić, Čatić


Narodno pozorište Tuzla je na 29. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu, u takmičarskom dijelu programa izvelo predstavu Majkla Frejna "Iza kulisa" u režiji Jovice Pavića. Za izvedenu predstavu osvojena je nagrada publike za najbolju predstavu u cjelini, Midhat Kušljugić dobio je nagrada za najboljeg glumca, nagradu za nabolju glumicu dobila je Elvira Aljukić, a nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Ivana Perkunić.

Na današnjoj press konferenciji, nagrađeni glumci Midhat Kušljugić i Elvira Aljukić, istakli su značaj nagrada dobijenih od publike, jer nagrade publike imaju svoju težinu neopterećenu raznim (ne)prijateljstvima i lobijima.

Saradnja sa režiserom Jovicom Pavićem pokazala se kao vrlo dobra, glumci Narodnog pozorišta Tuzla i Jovica Pavić lako pronalaze zajednički jezik te prave vrlo dobre predstave koje redovno budu nagrađivane. Predstave koje su zajedno radili, "Malograđanska svadba" i "Iza kulisa", odlično su prihvaćene kod publike, a te dvije predstave i predstavu "Emigranti", glumci Narodnog pozorišta će izvesti za kraj pozorišne sezone besplatno za sve one koji nisu imali priliku da ih pogledaju ranije.

Na kraju sezone

U četvrtak 24.juna će biti izbedena predstava "Malograđanska svadba", noć poslije, u petak, 25. juna 2010. na repertoaru je predstava "Emigranti" Slavomira Mrožeka, treća predstava "Iza kulisa", biće izvedena u četvrtak 01.juna.

Narodno pozorište godinama bez direktora

Već godinama Pozorište nema direktora, a i Upravni odbor je privremen već šestu godinu. S obzirom na značaj ove kulturne institucije koja je osnovana kao državna institucija kulture još 1949. godine (u Tuzli je osnovano Prvo bosanskohercegovačko pozorište 1898. godine, a i sarajevsko Narodno pozorište, koje je osnovano 1920. godine, započelo je svoj rad u Tuzli), iznenađuje neozbiljnost nadležnih kada je u pitanju Narodno pozorište Tuzla. Zašto je to tako, nadležni iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona ne odgovaraju ali sadašnji V.D. direktor Armin Čatić počeo je to i lično shvatati pa kaže:

- Imamo problema ali kada se o tome priča neki to shvate kao politički atak, osjećaju se prozvanim. Međutim, neki moraju shvatiti da obnašaju određene funkcije i da moraju rješavati probleme. V. D direktora sam po drugi put, prije mene V.D. direktora bio je Milenko Iliktarević. Privremeni upravni odbor nam je pet godina, evo sad i šesta. Mi se također možemo prijaviti za obaranje Ginisovih rekorda jer imamo šestu godinu privremeni upravni odbor, dobili smo i novi privremeni upravni odbor, kojem je također prošao rok. Dva puta su izašli konkursi za direktora, 2007. i 2009. ali mi nismo dobili odgovor ni da li su konkursi poništeni ni šta se dešava. Ja to shvatam lično te poručujem onima koju su doveli do ovakve situacije da ja neću biti više ni V.D. direktora niti ću se kandidirati za direktora. Smatram da je to sve suludo, mi, Narodno pozorište nećemo pokleknuti ali ja eto molim da se ta situacija više rješi.

Bez obzira na probleme očekuje se uspješna i naredna sezona, a publici su obećane dobre predstave. Zbog teškog materijalnog stanja mnogih građana, a posebno studenata i penzionera, za one koji vole pozorišne predstave sadašnji V.D. direktora obećao je da će im uvijek izlaziti u susret te omogućiti gledanje predstave besplatno ili po povoljnijim uslovima.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice