TUZLARIJE - KULTURA

15.06.2010.
Najava izložbe Saliha Mahmutbegovića
˝Kaligrafska staza rječitosti˝


U povodu otvaranja izložbe lehvi pod nazivom "Kaligrafska staza rječitosti" autora Saliha Mahmutbegovića, danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona održana press konferencija.



O lehvama kao i načinu izrade te pravcima koji su se iz Bosne i Hrecegovine razvijali prema Evropi govorila je Jasna Hadžiselimović – BZK "Preporod" Tuzla. Za lehve Saliha Mahmutbegovića rekla je da imaju nesumnjivu umjetničku vrijednost. Salih Mahmutbegović lehve radi u drvetu. Radi se o kaligrafskim ispisanim citatima iz Kur´ana koje lijepo uokvirene čine lehvu.

Islamski propisi zabranjuju slikanje i vajanje likova te se islamska umjetnost bazirala na ispisivanju tekstova odnosno kaligrafiji.

Izložba lehvi Saliha Mahmutbegovića je prodajno humanitarnog karaktera, 30 % od prihoda će biti doniran za potrebe Narodne kuhinje – Imaret u Tuzli a 10% za Duštveni dom kulture Gornja Tuzla – Organizaciona jedinica Doma mladih Tuzla.

Autor lehvi Salih Mahmutbegović iskoristio je priliku da ukaže na problem siromašnih ljudi te uputio apel svima koju mogu pomoći da budu susjećajni.

Izložba će biti otvorena 21.juna 2010. godine sa početkom u 18, 00 u prostorijama BKC –a Tuzla.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice