TUZLARIJE - KULTURA

29.06.2010.
Petrovo u Tuzli
Održan koncert sakralnih i opernih arija
Foto / Video


U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ˝Napredak˝ Tuzla i Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli, sinoć je, sa početkom u 20 sati u dvorištu samostana, održan svečani koncert sakralnih i opernih arija. Povod ovom zaista velikom koncertu je proslava blagdana Sv. Petra i Pavla, i 20 godina od obnove rada Napretka.



- Ovaj koncert je uvod u blagdan koji slavimo, a to je blagdan sv.Petra i Pavla - zaštitnik našeg samostana i naše župe, a ujedno i grada Tuzle. Svake godine nastojimo da osim vjerske pripreme i na kulturan način podignemo duhovnu razinu našega puka, da i gradu Tuzli dadnemo svoj doprinos u proslavi ovog veliko blagdana za nas – rekao je gvardijan Franjevačkog samostana fra Zdravko Anđić.



Na koncertu su nastupili dugogodišnji Napretkovi stipendisti i saradnici. Veliko je zadovoljstvo bilo slušati i tri vrhunska solista: sopranisticu Vedranu Šimić, tenora Tvrtka Stipića i baritona Davora Radića. Na koncertu su izvedena djela Mozarta, Bacha, Schuberta, Verdia, Puccinia, Lehara, Donizzetia, Tijardovića, Kabilja...



Solisti su nastupili uz „domaće snage“ uz pratnju gudačkog kvarteta kojeg su činili Amila Jankoski, Lidija Gavran, Elina Gvozdić i Darko Nikolić, i klavirsku pratnju Melihe Kulukčija. Obradu kompozicija za ovaj instrumentalni sastav načinio je dirigent Damir Bunoza koji i ovim svojim angažmanom daje doprinos Napretku.



Vedrana Šimić, rođena Tuzlanka, danas je jedan od ponajboljih soprana u regiji. Pjevala je naslovne uloge u mnogim operama, a posebno je zapažena njena uloga Đule u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta. U višegodišnjoj saradnji sa Sarajevskom filharmonijom do sada je zabilježila veliki broj nastupa, od kojih izdvajamo nastup na koncertu u Zlatnoj dvorani Musikvereina u Beču u junu 2007. godine. Bila je i Napretkov stipendist i nastupala je na nekoliko Napretkovih koncerata.



Tvrtko Stipić solist je Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a gostuje u svim hrvatskim opernim kućama, ali i onima izvan Hrvatske. Proslavio se mnogim ulogama, a posebno je značajna njegova uloga u Donizzetijevoj operi Ljubavni napitak. Dobitnik je nekoliko nagrada. Nastupio je i na Napretkovom božićnom koncertu u Sarajevu 2008. godine.

Davor Radić je također solist Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je debitirao 1992. godine. Od tada do danas pjevao je 41 ulogu u različitim operama. Zanimljivo je to da je prije nego je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu stekao i diplomu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Njegov posljednji uspjeh je nastup u mjuziklu Jalta, Jalta kojeg je postavio HNK iz Osijeka. Dobitnik je nekoliko nagrada. Nastupio je i na Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu 2008. godine u Sarajevu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice