TUZLARIJE - KULTURA

04.07.2010.
U Memorijalnom centru Potočari 10. jula
Premijera dokumentarnog filma ˝Daleko je Tuzla˝


U Memorijalnom centru Potočari 10. jula 2010. godine sa početkom u 18 sati, pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gosp. Harisa Silajdžića, održaće se premijera trećeg dokumentarnog filma autora Avde Huseinovića pod nazivom „DALEKO JE TUZLA“.

Film je snimljen povodom 15-godišnjice genocida u Srebrenici u produkciji „HABER“ i prvi je dokumentarac koji obrađuje ratnu tematiku u srednjem Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Na dan premijere, film će biti prikazan na TV Sarajevo i državnoj turskoj televiziji TRT.

Kako saznajemo od samog autora, ovo je prvi film u kojem eksluzivno o ratnim vremenima govori i ratni komandant Srebrenice brigadir Naser Orić. Također, pored srebreničkih ratnih komandanta, podrinjskih boraca i majki Srebrenice u filmu se pojavljuju i akademik Muhamed Filipović, Smail Čekić, Amor Mašović, Florens Hartman, Fata Orlović, Filip Švarm, novinar Avdo Avdić, doktor Ilijas Pilav i drugi.

- Kroz značajnu dokumentaciju koja je pripadala Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske, Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, MUP-u Republike Srpske, a do koje smo uspjeli doći, po prvi put ćemo svjetskoj i domaćoj javnosti prezentovati dobar dio pojedinosti vezanih za Operaciju „KRIVAJA 95“, što je bio kodni naziv za napad na „Zaštićenu zonu UN-a Srebrenica“ početkom jula 1995. godine i gdje je počinjen najveći, ali i jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.



Naser Orić, Avdo Huseinović i kamerman Džemal Ramović


Prezentovali smo autentične dokumente (naredbe, zapovijesti, izvještaje, snimke, izjave…) o osvajanju Srebrenice, razdavajanju srebreničkih muškaraca od žena i djece u Potočarima, zarobljavanju srebreničkih muškaraca i prijevozu do unaprijed određenjih lokacija za egzekucije, masovnim strijeljanjima, ratnim zločincima odgovornim za genocid, egezekutorima koji su direktno učestvovali u masovnim strijeljanjima, a nažalost još uvijek se slobodno kreću Republikom Srpskom i Srbijom
, rekao je autora filma Avdo Huseinović. On također kaže:

- Do sada je na temu srebreničkog genocida snimljeno nekoliko dokumentaraca, ali mislim da nijedan od njih nije na ovakav istraživački pristup prezentovao tako bitne činjenice i dokaze o organiziranom genocidu nad srebreničkim Bošnjacima. Ono što je jako bitno, a što malo našeg naroda zna jeste podatak da je Armija BiH u srednjem Podrinju pod komandom Nasera Orića do kraja 1992. godine oslobodila oko 890 kvadratnih kilometara, od toga veliki dio teritorije je bio izravno na granici sa Srbijom. Naserovi heroji su bili jedini graničari Bosne na Drini na granici sa Srbijom. Oni su poput epskih bošnjačkih junaka, jašući na konjima, oslobađali granicu na Drini i gladni i žedni i bosi. Branili su se isključivo otetim naoružanjem od četnika. Nigdje kao na ovom području nije tako bila izražena agresija Srbije na BiH. Srebrenica je uglavnom ratovala sa Srbijom. Mladićevi četnici nisu im bili neki veći problem. Tek kad su ih napali Užički, Valjevski i Novosadski korpus Vojske Jugoslavije u sudejstvu sa svim elitnim srbijanskim jedinicama u ofanzivi koja je trajala puna tri mjeseca, srebreničke gazije su počele gubiti oslobođenu teritoriju i tako je 1993. godine, nakon što su 17. aprila u odsudnoj bici odbranili grad, Srebrenica proglašena „Zaštićenom zonom UN-a“, naglasio je Huseinović.

Napominjemo, prije ovog projekta Avdo Huseinović je u saradnji sa producentom Omerom Edom Hadrovićem i Udruženjem „HABER“ realizovao dva izuzetno uspješna dokumentarna filma „VANZEMALJCI IZNAD SARAJEVA“ i „KRVAVI PLES PO ŠEHERU“ koji svjedoče o nadherojskoj odbrani Sarajeva od Mladićevih i Karadžićevih krvnika. Također, Avdo Huseinović je autor tiražne knjige „Dželati naroda mog“ o najvećim ratnim zločincima nad Bošnjacima tokom posljednje agresije i genocida.

Priredio(la): A.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice