TUZLARIJE - KULTURA

08.07.2010.
Jusuf Brkić, osamnaestogodišnji sazlija
Tradicijske tekovine ima ko da čuva


U današnje vrijeme, kada su upotreba računara i digitalne tehnologije trend koji preuzima primat u svemu, a naročito kod mladih ljudi, rijetki su oni koji se bave sviranjem starih, tradicionalnih instrumenata.

Osamnestogodišnjak Jusuf Brkić iz Gradačca, učenik 4. razreda Behram begove medrese u Tuzli, već sedam godina svira saz. Njegova prva želja je bila da svira harmoniku, sve do momenta kada odlazi sa babom u jednu gračaničku džamiju gdje je nakon teravih namaza priučeni sazlija započeo sa muziciranjem na ovom instrumentu.



- Meni se to jako dopalo, i nakon toga od babe na poklon dobijam svoj prvi saz – započinje svoju muzičku priču Jusuf Brkić.

Prvo muziciranje na sazu

- Jedne prilike babo je bio na mevludu sa poznatim sazlijom iz Srebrenika, dr. Hašimom Muharemovićem i njemu se pohvalio da mi je kupio saz.

S obzirom da dr. Hašim Muharemović važi za jednog od najboljih balkanskih sazlija i poznavalaca sevdalinke, a autor je i čuvene sevdalinke „Sa Gradačca bijele kule“ ne čudi zašto se Jusufov babo pohvalio autoritetu. Na Muharemov poziv i pristanak babe Jusuf odlazi u Srebrenik na svoj prvi čas, da ga učitelj posluša i vidi ima li uopšte talenta za saz.

- Na prvom času učitelj Muharemović gleda u saz i pita me znam li šta svirati. Rekoh, ne znam ništa, samo jednu ilahiju. Kada sam krenuo sa učenjem ilahije, on me je samo pogledao, a na vratima sobe se pojavila njegova supruga. I u njenom izrazu lica sam vidio da joj se moje muziciranje i učenje ilahije sviđa, dok dr. Hašim ništa nije rekao – priča nam Jusuf Brkić i dodaje - Već na drugom času mi je rekao da imam potencijala i da, ukoliko budem uporan, mogu i da uspijem. Sjećam se da mi je rekao čak i to da će od mene napraviti drugog sebe.

Na kraju se ispostavilo da je dobro što skoro ništa nije znao i što je sa učenjem sviranja saza krenuo praktično od nule.

Jusuf je nekoliko godina dva puta sedmično putovao iz Gradačca do Srebrenika, kako bi se što bolje pripremio za nastupe i kako bi mu dr. Muharemović prenio tradiciju koja gotovo izumire. Nakon toga su uslijedili nastupi na mnogobrojnim festivalima, a stigle su i prve nagrade i pohvale. Na takmičenju sazlija u Lukavcu Jusuf osvaja drugo mjesto, a zanimljivo je da na tom takmičenju bio i najmlađi učesnik. Zajedno sa dr. Hašimom Muharemovićem učestvovao je u snimanju dokumentarca „Sevdah“, autora Marine Andree - Škrop koji je prikazan u okviru Sarajevo Film Festivala 2009. godine.

Jusuf je sada afirmisani sazlija. Često ga se može vidjeti na nastupima, a nas je zadivio na Festivalu sevdaha održanom prošle godine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.



Jusufova najveća podrška su babo Safet, mati Fahrija, brat Sead i sestra Emina.



- Uvijek su tu za mene i zbog toga sam im mnogo zahvalan. Otac Safet je imam u Sviračkoj džamiji, jednoj od najstarijih džamija na području Gradačca, dodaje Jusuf.

Da je Jusufovo muziciranje melem za dušu i srce potvrđuje i snimak koji je nastao na snimanju reality show-a „Zvijezda možeš biti ti“, koji se emituje na NTV „Hayat“.



Jusuf svakako zaslužuje sve komplimente jer njegovo virtuozno muziciranje na ovom drevnom instrumentu daje nam nadu da će saz i sevdalinka, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. Za nadati se da njegov talenat neće ostati neprepoznat i od ljudi koji bi trebali da njeguju ovakav vid kulturnog naslijeđa.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice