TUZLARIJE - KULTURA

09.07.2010.
Novo iz UG ˝Majke Srebrenice i Podrinja˝
Knjiga ˝Srebrenica – Zašto smo doživjeli genocid!?“


U okviru obilježavanja petnaeste godišnjice genocida u Srebrenici UG „Majke Srebrenice i Podrinja“ je izdalo i treću knjigu koja na autentičan način govori o vremenu agresije na BiH i doprinosi rasvjetljavanju historijskih prilika devedesetih godina u Srebrenici, ali i šire. Radi se o knjizi ratnih zapisa i svjedočenja pod nazivom „SREBRENICA – Zašto smo doživjeli genocid!?“, autora pukovnika Huse Salihovića iz Srebrenice, kome su četnici 28. juna 1992. godine u Srebrenici ubili suprugu Remziju.

Salihović je obavljao dužnost komandira čete, komandanta bataljona i komandanta 283. istočnobosanske brigade. Nakon rata ostao je u profesionalnoj vojsci, diplomirao odbranu i sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a krajem 2007. godine penzionisan je u činu pukovnika.

Ova knjiga (na 366 stranica) sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim i poslužit će kao uspomena, sjećanje i opomena na agresiju i srebrenički genocid.

Poslije knjiga „Planirani haos“ i „SREBRENICA 1993.-1995. – ratni dnevnik r. Hameda Salihovića Sade“, ovo je treća koju, u okviru svojih aktivnosti, potpisuje (i realizira, posebno uz pomoć Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za izdavaštvo FBiH, Novi Grad Sarajevo itd.) ovo Udruženje, čineći napore da se preživljeno u proteklom periodu agresije što više sačuva od zaborava, ali i da se što bliže dođe do prave istine o svemu što se u to vrijeme dešavalo.

Osmrtnicama ba smrtovnice