TUZLARIJE - KULTURA

13.07.2010.
Koncert Merime Balić
Lagani ples po klavirskim tipkama


Taktovima djela mađarskog kompozitora Franza Liszta započeo je sinoćnji solistički koncert mlade tuzlanske pijanistice Merime Balić.

Publika u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla aplauzom je nagradila izvođenje svake numere iz šarolikog reportoara sa kojim se umjetnica predstavila. Kako je i sama izjavila, zahvalnost za tako koncipiran program duguje svojim nastavnicima pod čijim je budnim okom ove godine završila Srednju muzičku školu.



Tokom programa smjenjivali su se kompozitori, ali i gosti koji su zajedničkim snagama učinili da publika sa koncerta ne ode nezadovoljna. Tako je Piazzolla-in Libertango uljepšao violinista Mirza Isaković, a za potpun scenski nastup plesom su se pobrinuli Dina Imamović i Dino Alić.



U daljem toku programa predstavio se i gitarista Emir Okanović odsviravši Mangorevu Mazurku, da bi potom Merima svirala Etidu u As duru.



Uz živopisne zvuke Montievog čardaša kojeg su zajednički odsvirali Mirza Isaković i Merima Balić za kraj je uslijedila dobro poznata Hrvatska rapsodija Tončija Huljiča. Ova numera inače pisana za pijanistu Maksima Mrvicu ništa lošije nije zvučala ni u izvođenju tuzlanske pijanistice što je pubika nagradila gromoglasnim aplauzom.

Merima Balić je rođena 23.12.1991.godine u Tuzli. Paralelno s Osnovnom školom pohađala je i Osnovnu muzičku školu u Tuzli u klasi nastavnica Barbare Stuhli, Selme Softić, Branislave Popović i Zrinke Andrejaš. Tokom školovanja u Osnovnoj muzičkoj školi učestvovala je na tri federalna takmičenja. U Sarajevu je 2002.godine sa Mirzom Sarajlić u kategoriji klavir četveroručno osvojila je I nagradu (klasa: prof. Selma Softić). U Livnu 2006.godine sa Šejlom Hadzić osvojila je I nagradu (klasa: prof. Zrinka Andrejaš). Odličnim uspjehom je 2006.godine završila Osnovnu muzičku školu.

Gimnaziju „Meša Selimović“ pohađala je uporedo sa Srednjom muzičkom školom. Tokom srednjoškolskog muzičkog obrazovanja bila je u klasi prof. Zrinke Andrejaš, a 2009.godine je u Sarajevu osvojila I nagradu na federalnom takmičenju sa Mirnom Alibegović i Aminom Dropić. U maju ove godine Merima Balić maturirala je odličnim uspjehom u obje škole.

Mirza Isaković je završio Gimnaziju „Mesa Selimović“ i Srednju muzičku školu.
Na instrumentalnom odjseku za violinu bio je u klasi prof. Maje Sakić.

Emir Okanović je završio Srednju muzičku školu, teoretski i instrumentalni odsjek za gitaru u klasi prof. Predraga Stankovića.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice