TUZLARIJE - KULTURA

12.07.2010.
Održana 11. Međunarodna likovna kolonija ˝Breške˝


HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla, u periodu od 4. do 07.07.2010. godine, upriličio je jedanaestu po redu Međunarodnu likovnu koloniju "Breške".



U sedam dana boravka i stvaranja na Breškama osamnaest umjetnika je iza sebe ostavilo više od osamdeset radova rađenih u različitim tehnikama slikanja, od ulja na platnu, preko akrila pa do akvarela te tri skulpture.



U radu Kolonije sudjelovali su Ana Šćekić (Crna Gora), Petra Jovanovska (Češka), Silva Radić – Markotić (Hrvatska), Josip Mijić (Hrvatska), Adrienn Farkas (Mađarska), Kalman Bukosdi (Mađarska), Jasmina Selig (Srbija), Natalija Mijatov (Srbija), Mladen Ivešić (BiH), Marijana Pažin Ivešić (BiH), Ema Jurišić (BiH), Matea Galić (BiH), Vinko Lamešić (BiH), Fuad Kasumović (BiH), Ćazim Sarajlić (BiH), Ilhana Ćatić (BiH), Aleksandar Marković (BiH) i Boris Pejić (BiH).



Generalni pokrovitelj XI. međunarodne likovne kolonije „Breške“ bio je zamjenik ministra sigurnosti BiH g. Mijo Krešić, a pokrovitelji su Vlada TK, Općina Tuzla, Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Tuzli te Župni ured Breške. Ova tradicionalna manifestacija HKD „Napredak“ iz Tuzle i ove je godine održana u okviru kulturne manifestacije „Ljeto u Tuzli“.


Umjetnici su uz Breške i grad Tuzlu posjetili i Općinu Lukavac, točnije jezero Bistarac gdje su bili gosti HKD „Napredak“ Lukavac.
Radove nastale na ovogodišnjoj Koloniji publika je mogla vidjeti na svečanosti zatvaranja održanoj u Župnoj crkvi na Breškama, a novi susret s umjetničkim djelima s jedanaeste Likovne kolonije „Breške“ planiran je za početak 2011. godine kada će svi radovi biti izloženi u Napretkovoj Galeriji „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu u Tuzli.

I.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice