TUZLARIJE - KULTURA

24.07.2010.
Kafa sa ... ekipom filma ˝Cirkus Columbia˝


Drugog festivalskog dana upriličeno je druženje novinara i posjetilaca simboličnog naziva Kafa sa..., a kafenisalo se sa ekipom filma Cirkus Columbia koji je premijernim prikazivanjem otvorio 16. Sarajevo Film Festival.




S obzirom da film obrađuje period pred početak rata u našoj zemlji, prisutne je najviše zanimalo kako su glumci doživjeli rad na filmu.

- Kada sam pročitala scenarij bila sam na rubu suza. Jednostavno sam se pronašla u tome jer sam i ja neko, poput običnih ljudi o kojima film govori ko je svim tim dešavanjima bio zateknut, kazala je Mira Furlan istaknuvši da je u pozadini cijelog filma jedna ljubavna priča.

U scenariju se pronašao i Miki Manojlović kojem je ovo drugi put da sarađuje sa Danisom Tanovićem. Za svaki snimljen film kaže da je nova prilika da se steknu nova iskustva i upoznaju novi ljudi, a izuzetak nije bio ni ovaj put. Poput iskusnog Manojlovića i mladim glumačkim snagama, Jeleni Stupljanin i Borisu Leru, ovo je iskustvo bilo dragocjeno jer nije mala stvar raditi sa velikim glumačkim imenima i dobitnikom Oscara.

- Premijera filma je bila ne samo za publiku nego i za glumce koji su sinoć prvi put gledali film i pomalo osjećali zebnju od reakcija. Tri minute aplauza i mnogobrojne pohvale su znak da smo uradili dobar posao. Ova premijera mi je najbolja do sada jer je lijepo kada cijela glumačka postava bude na jednom mjestu i pokloni se publici koju poznaje. Danas sam ustao sa osmijehom na licu što je najbolji pokazatelj koliko sam zadovoljan reakcijama, kazao je Danis Tanović.

Film je sniman oko dva mjeseca u Čapljini i prema riječima glumaca, rad u Hercegovini ostao im je u najboljem sjećanju. Inače, priča filma zasniva se na elementima istoimene knjige autora Ivice Đikića, a zanimljivo je da se Tanović i Đikić prije ove saradnje nisu poznavali. Sve je krenulo od Dine Mustafića koji je oskarovcu pokazao pomenutu knjigu, a daljnji splet okolnosti rezultirao je odličnim filmom.

B. Kaletović

Osmrtnicama ba smrtovnice