TUZLARIJE - KULTURA

24.07.2010.
Sinoć otvoren 16. Sarajevo Film Festival svjetskom premijerom filma Danisa Tanovića
Dieter Kosslick dobitnik Srca Sarajeva


Sinoć je u Narodnom pozorištu svečano otvoren 16. Sarajevo Film Festival svjetskom premijerom filma Danisa Tanovića “Cirkus Columbia” snimljenom prema istoimenom romanu Ivice Đikića.

Premijeri četvrtog Tanovićevog filma i ujedno prvim koji je snimljen i produciran u Bosni i Hercegovini, prethodila je šetnja zvanica crvenim tepihom.


Sanela Jenkins - Danis Tanović sa suprugom


Najpoznatijom podnom prostirkom tako su prošetali poznati glumci iz naše, ali i zemalja u regionu, brojni režiseri, filmski i kulturni radnici, političari i osobe iz javnog života.


Viktorija i Dino Rađa



Enisa Žunić. direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke


Za razliku od prethodnih godina kada je Počasno priznanje Srce Sarajeva dodjeljivano na kraju Festivala, ove godine je ta nagrada dodjeljena na ceremoniji otvaranja. Dieter Kosslick, direktor Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu dobitnik je ovogodišnjeg Srca Sarajeva, a nagradu mu je uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra.


Dieter Kosslick dobitnik Srca Sarajeva


Po završetku prikazivanja filma “Cirkusa Columbia” publici se poklonila glumačka postava što je praćeno višeminutnim pljeskom. Kako su nam priznali mnogi glumci prije premije, bilo je određene doze straha od reakcija publike, no to se pokazalo nepotrebnim. Najveće samopouzdanje pokazali su Miki Manojlović i Danis Tanović napomenuvši da je u pitanju kvalitetan film koji publiku ne ostavlja ravnodušnim.


Ekipa filma “Cirkusa Columbia”


Učesnici i zvanice potom su druženje nastavili u rezidenciji Konak.



Sva dešavanja tokom devet festivalskih dana ovogodišnjeg SFF pratiće više od 700 akreditovanih novinara iz 30 zemalja. Planirano je prikazivanje ukupno 201 filma iz 52 države, od čega će mnogi upravo na SFF-u doživjeti svoje premijerno izvođenje.

B. Kaletović

Osmrtnicama ba smrtovnice