TUZLARIJE - KULTURA

23.07.2010.
Bosanski kulturni centar
Za pola godine realizovane 122 manifestacije


Kada je BKC početkom godine najavio niz programskih aktivnosti, te gostovanja značajnih umjetničkih imena, mnogi su bili skeptični. U krizna vremena organizovati brojne galerijske, muzičke, pozorišne, književne i ostale manifestacije bio je krupan zalogaj. Međutim, nakon 122 realizovane manifestacije u prvoj polovini godine u BKC-u ponosno ističu da su uspjeli.

U povodu sumiranja rada BKC-a od januara do jula 2010. godine danas je održana i press konferencija.


Semir Fejzić
Direktor BKC-a Tuzlanskog kantona Semir Fejzić rekao je danas:

- Ovu izuzetno tešku polovinu godine, u finansijskom smislu, BKC Tuzla je završio sa ukupno realizirane 122 manifestacije i događaja. Organizovano je 13 izložbi, 27 koncerata, 5 promocija knjiga, dvije pozorišne predstave, jedna modna revija, te 73 ostale manifestacije. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 150.000 KM, koja je u 80% realizovao BKC iz vlastitih sredstava te uz pomoć sponzora i donatora, podrška od Vlade TK iznosila je 10.000 KM, a od Općine Tuzla 8.000 KM.

Od početka godine u BKC-u su gostovali Adin Hebib, Mia Hebib, Edina Selesković, Max Aufisher, Nikola Vučković, Meho Čaušević, Muhamed Mujkanović, „Legende“, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Matija Dedić, Josipa Lisac, Damir Imamović, „Iskre“ i drugi.

Tuzlaci su imali priliku pogledati predstavu „San o livadici“ Murata Hasanagića, pet promocija knjiga od kojih se izdvaja „Divana“ Hafiza Širazija, te pogledati premijeru filma „Na putu“ rediteljice Jasmile Žbanić.

Prema riječima direktora Fejzića teško je nabrojati sve što se dešavalo proteklih šest mjeseci u BKC-u Tuzla. Zadovoljan do sada realizovanim, nakon ljetnje pauze najavljuje ozbiljne projekte i imena o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.



Treba istaći i da je 610 mjesta velike sale BKC-a na svim koncertima bilo zauzeto. Za gotovo sve koncerte cijena je bila 10 KM čime se postiglo da svi koji su željeli doći na koncert mogu to sebi priuštiti.

Na kraju press konferencije, koja je bila ujedno i prilika za zahvalu medijskim pokroviteljima, svi prisutni su darovani sa kompletom DVD-ova održanih koncerata.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice