TUZLARIJE - KULTURA

14.04.2005.
Narodno pozoriste iz Tuzle gostovalo u Zagrebu
Tuzlaci bacili «Bubu u uho» Zagrepčanima
Dva sata ludog i zdravog smijeha u ˝Gavelli˝


Plakat predstave \˝Buba u uhu\˝ u zagrebackom kazalistu \˝Gavella\˝
Tuzlansko narodno pozorište preksinoć je u kazalištu Gavella do suza nasmijalo zagrebačku publiku predstavom Georgesa Feydeau-a «Buba u uhu».
Predstava je trajala skoro dva sata, i u nekom drugom slučaju takvo bi trajanje izazvalo meškoljenje i negodovanje nestrpljive publike. Ovaj put to nije bio slučaj jer da ste prisustvovali tom gostujućem, kulturnom događaju suzama popraćenog smijeha sigurno ne bi izostalo. Bubica se smijala muško-ženskim odnosima, o sumnjičavim ženskim osobama i sujetnim muškarcima. Pokazala kako je malo potrebno da se ljudskom glupošću iz stadija sreće dođe do nesreće, pa i agresivnosti. Simpatična strana ovog komada bio je bosanski naglasak, smisao za humor i erotsko prikazivanje pohlepnih likova.
U radnji smještenoj u Francuskoj pojavljuju se Englezi, Škoti, Španjolci, budale i oni koji to žele postati, i nije se znalo tko s kim i što na kraju radi.
Zanimljivo štivo, još zanimljivija izvedba osvježili su Gavellin repertoar, a uz to još i nova glumačka lica na sceni... pa sreći nije bilo kraja!
Ipak, pola sata kraća predstava bila bi učinkovitija, jer ponekad poslije ludog smijanja nastupi razdoblje nekog monotonog dijaloga ili monologa koji bi vjerojatno trebali pružiti dulju i kvalitetniju predstavu zagrebačkoj publici.. Dvosatno trčanje u krug, vika i pucnjevi pištolja, stalno mijenjanje mjesta događanja pomalo zbunjuju, ali je redateljica Nina Kleflin sve dobro smislila da vas ipak ne dovede na rub ludila.
Praznih mjesta u Gavelli svejedno je bilo, vjerojatno zbog laganog skepticizma koji vlada prema «tuđim» kazalištima, ali vjerni pretplatnici i ini koji su došli sinoć u Frankopansku nisu zažalili te su doma otišli sa ogromnim osmijehom na licu.
Što se mene tiče bili su dobri, pa ću i slijedeći put odlutati i pogledati dečke i cure «sa strane».(Vesna Petrović, Radio Student)



Priredio(la): Tuzlarije/Radio Student, Zagreb                


Osmrtnicama ba smrtovnice