TUZLARIJE - KULTURA

18.07.2010.
U BKC-u upriličena projekcija filma ˝Zemlja nestalih˝


Sinoć je u Velikoj sali BKC-a, pred malobrojnom publikom, prikazan dokumentarni film "Zemlja nestalih", autora Mustafe Hadžiibrahimovića. Na projekciji filma bio je prisutan autor filma koji je rekao da ovo je druga po redu projekcija filma u Bosni i Hercegovini, i da mu je čast što je sa njim i jedan od glavnih aktera u filmu Murat Hurtić, šef Tuzlanskog tima za ekshumacije Federalne komisije za traženje nestalih.



"Zemlja nestalih" je film o preživjelima nakon srebreničke tragedije. Riječ je o bolnom portretu dvoje ljudi koje je tragična sudbina spojila. Sabaheta Fejzić od 13. jula 1995. godine pokušava pronaći nestalog sina i supruga, a u tome joj pomaže Murat Hurtić kao ekspert za otkopavanje masovnih grobnica. Još jedna dirljiva priča iz BiH, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Sabaheta Fejzić nikada neće zaboraviti 13.juli 1995.godine kada su joj Srbi u Potočarima odveli dijete, a sve to ravnodušno su posmatrali vojnici Ujedinjenih nacija iz Holandije.


Film je realiziran tokom 2008. godine u produkciji NOI iz Holandije. Svjetska premijera održana je iste godine u Rotterdamu, zatim je prikazan u Haagu, Amsterdamu i Ljubljani, a televizijsku premijeru je doživio na holandskoj državnoj televiziji 30. decembra 2008. godine.

Više o potresnoj sudbini Sabahete Fejzić možete pročitati ovdje

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice