TUZLARIJE - KULTURA

26.07.2010.
Otvorena izložba spomenika ˝Culture Matters˝

Večeras je u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona otvorena izložba pod nazivom „Culture Matters“ (Kultura nešto znači) koja prikazuje 18 spomenika iz Albanije, BiH, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom. Ti spomenici trebaju senzibilizirati posjetioce za ideju o zajedničkoj baštini jugoistočne Evrope.



- UNESCO je organizacija koja promoviše obrazovanje, kulturu i nauku tj ona povezuje određene prostore i narode. Ova izložba govori o spomenicima koji su nastali na različitom prostoru u sedam država, i koji su stvarani u jednom zajedničkom historijskom kontekstu tih država – rekao je Izet Šabotić, direktor Arhiva TK, te je naglasio da BiH ima dva spomenika koja su proglašena svjetskom baštinom (mostovi u Višegradu i Mostaru), te da upravo ti mostovi simbolično treba da ukažu na put ka boljoj budućnosti za ovu zemlju i njene narode.



Izložba će biti postavljena do 18. augusta u Arhivu u Tuzli i od 24. augusta do 5. septembra u Kulturnom centru u Mostaru.



Organizator izložbe je Ambasada Republike Austrije u BiH, u saradnji s Arhivom Tuzlanskog Kantona i uz podršku Narodne i univerzitetske biblioteke i Austrijske biblioteke u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice