TUZLARIJE - KULTURA

29.07.2010.
Sarajevo Talent Campus Sarajevo Film Festivala
Tuzlanski producenti traže svoju priliku


Od ukupno 75 učesnika ovogodišnjeg Sarajevo Talent Campusa na Sarajevo Film Festivalu, tri su predstavnika naše zemlje, od čega dvoje iz Tuzle. S obzirom da je Sarajevo Talent Campus platforma za mlade i talentirane filmske profesionalce koji dolaze iz 13 zemalja okruženja, a žele učiti od afirmisanih stručnjaka, jasno je da je to za Tuzlake Mirzu Softića i Gorana Brekala veliki uspjeh.



Isplaniran dan sa dosta aktivnosti daleko od očiju znatiželjnih novinara nije bio prepreka da ne porazgovaramo sa Mirzom Softićem, budućim producentom sa Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle. Zanimalo nas je kako je “upao” u ovaj program.


Mirza Softić


- Aplikacija je bila otvorena nekoliko mjeseci prije samog festivala, a ja sam aplicirao sa studentskim radovima. To je bilo dovoljno da danas budem ovde, a za šta je apliciralo 250 zainteresovanih ljubitelja filma. Ima tu i glumaca, režisera, producenata, scenarista, ali i filmskih entuzijasta bez formalnog obrazovanja, priča nam Mirza.

Raznovrstan program nastoji omogućiti mladim filmskim stvaraocima pristup daljoj edukaciji, ulazak u mrežu evropske i internacionalne filmske industrije, te pokrenuti inicijativu za stvaranje udruženog projekta sa kolegama iz Jugoistočne Evrope.

- Talent Campus je mjesto gdje srećeš ljude sa istim zanimanjem za filmsku umjetnost i to je ono najbolje u cijelom ovom projektu. Postoji mogućnost da na proljeće apliciramo svoje radove i dobijemo novac za njihovo snimanje. U tom slučaju naši će radovi biti prikazani u okviru programa Sarajevo grad filma i biće u prilici da idu na evropske festivale što nije mala stvar, naglašava naš sagovornik.
Ukoliko postoji ideja ili gotov scenarij, ovde se ona može usavršiti i plasirati za dalje. Ovde je i veliki broj producenata koji žele uložiti novac u kvalitetan projekat jer je region Jugoistočne Evrope trenutno hit u evropskoj kinematografiji jer pruža neiscrpan izvor inspirativnih priča i mladih ljudi koji te ideje mogu realizovati.
- SFF je definitivno jedan od pet najboljih festivala u Evropi i u to nema sumnje. Program je bogat, cijeli je region tu i to je od izuzetnog značaja za tuzlanske studente produkcije jer je to trenutno jedini odsjek produkcije u državi. Vidjeti ljude koji nude razne mogućnosti, ostvariti kontakt sa njima ili eventualnu saradnju zaista je od velikog značaja za svakog filmskog radnika, konstatuje Softić.


Inače, stručnjaci i predavači Sarajevo Talent Campusa ove godine su: Semih Kaplanoglu, Morgan Freeman, Gaspar Noe, Bruno Dumont, Samuel Maozo, David Siliber, Jasmila Žbanić, Leon Lučev i mnogi drugi uspješniji svjetski i regionalni filmski profesionalci.


B. Kaletović

Osmrtnicama ba smrtovnice