TUZLARIJE - KULTURA

29.07.2010.
“What’s up - Šta ima ?“
Najava predstave “Još jedna ljubavna priča?“


30 mladih iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Srbije, Makedonije i Kosova su tokom 14 julskih dana u Banjaluci, Bosni i Hercegovini, razvili pozorišni komad.

Međunarodna pozorišna radionica „What’s up?“ za mlade ljude od 17-22 godine kao „Škola mira” sastavlja zaljubljenike pozorišta i početnike koji preko jezika bine stupaju u međusobnu razmjenu i komunikaciju. Tu se prevazilaze jezičke barijere, segregacijske i kulturne razlike.

Susret je nastao u okviru projekta civilne mirovne službe, koji pax christi Aachen i forumZFD od 2007. godine sprovode u Derventi, Bosni i Hercegovini, radi unapređivanja pomirenja i dijaloga.

“What’s up - Šta ima ?“ prezentuje: “Još jedna ljubavna priča?“

u petak, 30.07.2010 u 19.30 časova u Tuzli (Plato kina “Centar”)
te u subotu, 31.07.2010 u 14.00 časova u Derventi (Bazeni “Olimp”)
i u subotu, 31.07.2010 u 20.00 časova u Banjaluci (Park “Petar Kočić”)


Sta je snaga ljubavi? Šta je identitet? Šta me obilježava? Da li “ekskluzivni identitet” određuje moje postojanje? Klišei i predrasude me oblikuju u mom društvu, ali kako „inkluzivni identitet“ može da izgleda, u kom se svi pronalaze i gdje se niko ne gubi?

Režiser Adnan Mujkić te pozorišni pedagozi Vesna Kurtović i Emir Zec iz Pozorišta mladih Tuzle zajedno sa međunarodnom pozorišnom grupom na bini prikazuju napet proces od kulturnih razlika do „dijaloga kultura“. Mladi su sadržaje razvijali iz sopstvenih impulsa i ličnih gledišta. Putem suprotnosti i jedinstva, govora tijela, neverbalnosti, muzike i glasa predstavlja se fundamentalno pitanje međukulturnog suživota između dvije različite porodice i jednog mladog para koji se vole - da li vas to podsjeća na nešto poznato? Radi se o drami sa komičnim elementima sa dozom humora kroz koji se prijatno balansira između realnosti i idealnog svijeta, izmedju nasilja i mira te predrasuda i tolerancije.

Dozvolite da Vas iznenadimo!

Dio grupe mladih iz Njemačke i Bosne i Hercegovine će i prezentovati fragmentarne vrhunce komada „Još jedna ljubavna priča?” u Aachenu (Njemačka) u okviru međunarodnog pozorišnog festivala mladih „Bina Mira” 21.09.2010.godine.


Osmrtnicama ba smrtovnice