TUZLARIJE - KULTURA

29.07.2010.
Tradicija se nastavlja
Veče sevdaha u Gornjoj Tuzli
Foto / Video



Sinoć je u Društvenom domu Gornja Tuzla, organizacionoj jedinici JU Dom mladih Tuzla, održano tradicionalno “Veče sevdaha”. Već treću godinu zaredom Društveni dom je domaćin ove manifestacije koja se održava u okviru “Ljeta u Tuzli”.



- Ovom manifestacijom Gornjotuzlaci žele da pokažu koliki je kontinuitet življenja Gornje Tuzle, koliko godina se poštuje tradicija njegovanja sevdaha, kao i da mlađi naraštaji vide kako se nekada živjelo u našem kraju, kako se pjevalo, sevdisalo i uzdisalo uz pjesme sevdaha. Mi u Gornjoj Tuzli pokušavamo da vratimo tradiciju, jer je naš kraj poznat kao jedan od najstarijih na području Balkana, sa dugogodišnjim življenjem i tradicijom, pa pokušavamo da kroz sevdalinku vratimo ljepotu življenja u Gornjoj Tuzli – kazala je za Tuzlarije Maida Mehmedović, animator za kulturu u Društvenom domu Gornja Tuzla.



Učešće na koncertu uzeli su poznati interepretatori sevdalinke kao što je Džavid Pamuković iz Gradačca, mladi Zanin Berbić koji inače pjeva za Institut sevdaha, zatim Gornjotuzlanka Šejla Mehanović, Edin Čorhodžić, Arif Ahmetašević, Tahira Huremović, Azra Husarkić i drugi. Publici su se predstavile i članice Aktiva žena iz Gornje Tuzle sa pjesmom “Mila majko šalji me na vodu”.

13-godišnja Azra Husarkić i ovoga puta svojim nastupom je oduševila publiku izvedbom pjesama „Pamtim još“ i “Sve behara i sve cvjeta”.



Sala Društvenog doma bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a pored Gornjotuzlaka bili su prisutni i gosti iz Gradačca, Beograda, Tuzle i Zenice.



Sponzor manifestacije bio je gospodin Mensur Alić, vlasnik Mesne industrije Menprom d.o.o, koji inače prati rad svih udruženja u Gornjoj Tuzli. U ime Društvenog doma, upravnica Sanela Jasenčić uručila je zahvalnicu predstavniku Menproma Dini Aliću, za pomoć u radu ove kulturne institucije koja je od izuzetnog značaja za stanovnike Gornje Tuzle.



Naša obaveza je ostati na putu sevdaha, jer tragom sevdalinke dolazimo i do nas samih, a živjeti sevdalinkom znači biti istinski Bosanac i Hercegovac.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice