TUZLARIJE - KULTURA

28.07.2010.
16. Sarajevo Film Festival - premijera još jednog bh filma
“Jasmina” rasplakala i oduševila publiku


Sretni su oni koji su jučer uspjeli nabaviti ulaznice za svjetsku premijeru bh. filma “Jasmina” jer su karte “planule” u nekoliko sati.


Ekipa filma "Jasmina"

U pitanju je drugi igrani film bosanskohercegovačkog reditelja Nedžada Begovića koji će publika od oktobra moći pogledati u našim kinima. Radnja filma smještena je u malo primorsko mjesto i prati priču o nevoljama dvoje sarajevskih izbjeglica, majke i unuke u čije se živote spletom okolnosti uplete još likova.

Emotivnost filma dotakla je ne samo publiku, nego i glumce i cijelu ekipu koja je radila na njegovom stvaranju.

- Sreća je slabašna riječ koja može da opiše sve ono što kao glumac doživite kada čujete kritike publike nakon ovakvog filma. To je neko uzbuđenje koje ljude potakne i na suze jer se sjete nekog vremena, perioda koje obrađuje ovaj film i tada porede da li sada isto misle kao što su u tom vremenu. Ovo je film emocija i on je jedna građanska opcija umjetnosti naspram vremena u kome smo se možda i izgubili, a upravo nas film “Jasmina” upozorava da se vratimo sami sebi. Tu je jačina tog filma i lika koji sam imao sreću da igram, kazao je za Tuzlarije Zijah Sokolović koji glumi Stipeta, lokalnog pijanca koji će spoznati prave vrijednosti života kroz druženje sa malom Jasminom.

Prve verzije scenarija napisane su još 1994. godine. Film se u međuvremenu razvijao uz sugestiju mnogih bitnih ljudi iz svijeta filma, a pored finansija reditelju je problem predstavljalo naći i autentičan ambijent na moru, bez klima uređaja i satelitskih antena koje bi oduzele filmu njegovu autentičnost. Kaštel je ispunio očekivanja reditelja Nedžada Begovića koji je film okarakterisao kao “familijarno-bosanskohercegovački”.


Reditelj reditelja Nedžad Begović


- Imate filmove sa high, law i no budgetom, a ovaj je familijarni film u kome su snimatelj, glumci, redatelj, kostimografi, muzičari, dizajneri i ostali u nekim porodičnim odnosima jer se jedino tako i sa malo novaca u našoj zemlji može snimiti film. Film “Jasmina” je imao budžet tri puta manji od prosječnog, kazao je Begović.


Nada Đurevska


Duboke emocije i gluma sa partnerom koji ima tek nekoliko mjeseci i kojem se cijela ekipa morala prilagoditi tokom snimanja bili su nešto što će Nada Đurevska pamtiti kada se pomene ovaj film.

- Sa ovim filmom obilježavam 35 godina umjetničkog rada i kada vidim kako publika reaguje na njega znam da je moj i rad cijele ekipe prepoznat na pravi način. Pamtim da smo neke scene snimali i po šest sati jer mala Amila koja glumi Jasminu nije htjela da spava, a u filmu nam je trebala baš takva scena. Mislim da je rad sa njom bio izvrstan jer je ona zahvalan partner svakom glumcu, kazala je Đurevska.



U filmu glume Zijah Sokolović, Nada Đurevska, Amila Đikoli, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Aleksandar Seksan, Zlatan Zuhrić i Ilija Zovko.

B. Kaletović

Osmrtnicama ba smrtovnice