TUZLARIJE - KULTURA

28.07.2010.
Održana press konferencija
Sutra počinje 2. Međunarodni Festival „Kaleidoskop“


U zgradi Općine Tuzla danas je održana press konferencija u povodu održavanja 2. Međunarodnog Festivala “KALEIDOSKOP” Tuzla.



Kaleidoskop je festival savremene umjetnosti mladih i projekat je bratimljenih gradova Bolonje i Tuzle. Ove godine održava se od 29.7. do 1.8.2010.godine na platou parka kod Muzičke škole, zatim na Sonom trgu, Narodnom pozorištu i u Radničkom Univerzitetu. Organizator ovogodišnjeg festivala je Općina Tuzla, a Izvršni organizatori JU Dom mladih Tuzla i JU Pannonica Tuzla, uz pomoć drugih institucija kulture i volontera.



- U četvrtak, petak subotu i nedjelju održava se Drugi međunarodni festival savremene umjetnosti mladih "Kaleidoskop" (Dijalog umjetnosti – umjetnost dijaloga). U ta četiri dana ćemo pokazati nekoliko vidova umjetnosti kao što su muzička, likovna, plesna i umjetnost fotografisanja. Koncerti će se održavati svako veče u parku kod Muzičke škole i trajat će od 20:30 do 01:00 iza ponoći. Na prostoru Sonog trga biće organizovan art market, izložbe i drugi sadržaji. U Radničkom Univerzitetu i Narodnom pozorištu biće upriličena izložbe slika i radionica savremenog plesa. Umrežili smo energiju sa Fm Jam Unity i to će se pokazati odmah prvo veče, tako da smo mi za festival potpuno spremni. Festival će otvoriti mladi umjetnici Edo Maajka, Frenkie i Defence. Festival počinje sutra, u 20:30, u parku kod Muzičke škole – kazao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.



Radi se o posebnom događaju, koji se apsolutno ne želi zadovoljiti time da bude jedan novi, eksluzivni sadržaj ili jedan u nizu istih, već onaj koji prepoznaje u umjetnosti novi smisao otvorenosti i dijaloga između različitih naroda i različitih kultura: tokom četiri dana u centru Balkana, mladi umjetnici će biti protagonisti, izvođači, glumci, slikari, skulptori, muzičari, dizajneri i gosti različite prirode i porijekla, intelektualci koji dolaze iz cijele regije.

Fm Jam Unity festival ove godine je postao dio tuzlanskog Kaleidoskop festivala. Deseto izdanje Unity-a, ujedno je i koncert Fm Jam izvođača kakav se dosad nije dogodio. Edo Maajka, Frenkie i Defence - svi sa bendovima i na jednom mjestu.



- Pripala nam je čast da otvorimo Kaleidoskop. Zajedno radimo sa Općinom Tuzla i Domom mladih, i ove godine se predstavljamo samo sa tuzlanskim odnosno domaćim bendovima. Za Edu Maajku ovo je prva BiH svirka sa novim bendom, i prvi put će biti predstavljene pjesme sa albuma Spomen Ploča, sa novim aranžmanima i energičnim zvukom, sa Funk, Reggae, HC primjesama, i dobro znanim tekstovima kakve isporučuje samo Edo Maajka. Ja ću se takođe predstaviti sa svojim bendom Montirani proces. Što se tiče festivala FM Jam Unity mi ga radimo već deset godina i zamišljen je kao hip – hop festival koji ima za cilj da okupi ratom podijeljenu omladinu i muzičare – rekao je Adnan Hamidović, poznatiji kao hiphop muzičar Frenkie.

Vašoj pažnji preporučujemo i radionicu savremenog plesa „Motus Danza“ (Italija). MOTUS je kompanija savremenog plesa u okviru Municipal Theatre of Siena (Italija), podržana od strane regija Toskana, provincije Siena i Opštine Siena. Motus je u potrazi za novim vokabularom, u kojem se govor tijela koristi za tretiranje argumenata društvenog uticaja. Koreografski stil je originalan i koristi multimedijalni izraz.

U narednim danima Tuzla će biti centar muzičkih i kulturnih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Kompletan program ovogodišnjeg Kaleidoskopa možete pogledati ovdje


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice