TUZLARIJE - KULTURA

02.08.2010.
Sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla
Plesnom predstavom ˝Rendez – Vous˝ zatvoren Kaleidoskop


Plesnom predstavom „Rendez – Vous“ koju je izvela MOTUS Company iz Italije, sinoć je zatvoren Međunarodni festival Kaleidoskop, koji je ove godine održan po drugi put.



Prije početka predstave prisutnima se obratio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović zahvalivši se svima koji su učestvovali i pomogli u organizovanju festivala koji okuplja umjetnike iz zemlje i inostranstva.



Imamović je posebno pozdravio predsjednika Provincije Ravenna Francesca Giangrandija, inače počasnog građanina Tuzle, s kojim Općina Tuzla ima dugogodišnju dobru saradnju zasnovanu na prijateljstvu, a koja rezultira dobrim projektima.



Prisutni su bili i predstavnici Fondacije Alexander Langer i Udruženja „Tuzlanska amika“ iz Tuzle, kojima se načelnik također zahvalio. Gosti iz Italije rekli su da su proveli ugodne dane u Tuzli, oduševljeni ljubaznim domaćinima, a onda su najavili i predstavu kojom je zatvoren ovogodišnji Kaleidoskop.



Plesači MOTUS Company iz Italije sinoć su premijerno izveli predstavu „Rendez – vouz“ koja je rađena specijalno za Kaleidoskop.



Koreograf je Simona Cieri, koja je i osnovala MOTUS. Studirala je klasični ples na Royal Acedemy u Londonu, proučavala je savremeni jazz ples i teatar. Nakon osnivanja MOTUS-a stvara veliki repertoar originalnih predstava.



Sinoć izedena predstava, također je koreografski originalna, puna emocija i dramatike. Govori o savremenom čovjeku, njegovoj sve većoj društvenoj otuđenosti, vezivanju za virtualne a ne stvarne ljude koje upoznaje preko modernih sredstava za komunikaciju. Iako sve više sam, ostaje potreba čovjeka za istinskom ljubavlju i pažnjom.



Tijelima dočaravaju bježanje od stvarnosti, ironišu i ismijavaju ljudske predrasude prema svima koji su drugačiji.



Plesači MOTUS Company Veronica Abate, Martina Agricoli, Mauricio Cannalire, Simona Cieri, Simona Gori, Federica Morettini, Riccardo Pardini, sinoć, u Narodnom pozorištu Tuzla, plesali su energično i osjećajno prikazujući za tuzlansku publiku nešto novo.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice