TUZLARIJE - KULTURA

02.08.2010.
Laureati Sarajevo Film Festivala
Srce Sarajeva za film “Tilva Roš”


Šesnaesto izdanje Sarajevo Film Festivala završeno je svečanom ceremonijom dodjele nagrada u Narodnom pozorištu. Tokom devet dana publika je pogledala 201 igrani, dokumentarni i animirani film iz 52 zemlje. Prema mišljenju publike, koja je glasala nakon svake projekcije, najbolji igrani film je “Cirkus Columbia” oskarovca Danisa Tanovića, a dokumentarni – film “Okrivljen”.



Međutim, mišljenja stručnog žirija i publike gotovo se dijametralno razlikuju. Tako je ovogodišnju nagradu za najbolji film 16. Sarajevo Film Festivala žiri dodijelio debitantskom ostvarenju dvadesetdevetogodišnjeg srbijanskog autora Nikole Ležaića - „Tilva Roš“.


Nikola Ležaić redatelj je najboljeg filma na SFF-u "Tilva Roš"


- Presretan sam zbog nagrade jer je to veliko priznanje za mene i moj budući rad. Obezbijediti finansije za ovaj film bilo je izuzetno teško jer malo ko želi da se upušta u avanturu finansiranja nečijeg prvijenca. Ipak, pokazao sam da se rizik isplati, kazao je Ležaić za Tuzlarije navodeći da je film radio četiri godine.


Marko Todorović - najbolji glumac


Da se rad sa sa naturščicima pokazalo kao dobitna kombinacija dokaz je i to da je najboljim glumcem proglašen upravo jedan od njih. Marko Todorović je za odličnu glumu skejtera Tode u već pomenutom filmu “Tilva Roš” dobio Srce Sarajeva za najboljeg glumca.


Mirela Oprisor - najbolja glumica


Ista nagradu samo za najbolju glumicu dodjeljena je Mireli Oprisor iz Rumunije koja u filmu Radua Munteana „Utorak, nakon Božića“, utjelovljuje lik supruge koja biva izigrana unutar bračne zajednice.


Kornél Mundruczó - Specijalna nagrada žirija


Specijalna nagrada žirija dodijeljena je filmu „Nježni sin– projekt Frankenstein“ mađarskog reditelja Kornéla Mundruczóa.

- Dok su Shakespearova djela vječna inspiracija umjetnicima, mene je zanimalo zašto se tako malo pažnje posvećuje Frankensteinu, kazao je Mundruczó čiji film o preispitivanju termina “monstruoznog” nije baš naišao na najbolje kritike publike.

Iz niza nagrađenim filmova i pojedinaca izdvojićemo Nagradu za ljudska prava koja se dodjeljuje najboljem dokumentarnom filmu u Takmičarskom programu, a koji tretira tematiku ljudskih prava. Bez mnogo nedoumica nagrada je pripala novinaru HTV-a Robertu Tomiću Zuberu za film „Mila traži Senidu“.


Robert Tomić Zuber - film „Mila traži Senidu“


U pitanju je životna priča Mile Janković koja je spletom okolnosti saznala da je njezino rođeno ime Senida Bećirović, da je iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Caparda, a da je proglašena nestalom prije 16 godina. Inače, priču o Senidi prvi je doznao naš kolega Ramo Abidović, a potom su je prenijeli mnogi mediji u regionu.





Sarajevo Film Festival okončan je koncertom hrvatskog benda Lollobrigida i našeg eurovizijskog predstavnika Lake u sarajevskom Domu mladih, uz poruku organizatora da će naredni, 17. SFF biti još bolji.

B. Kaletović

Osmrtnicama ba smrtovnice