TUZLARIJE - KULTURA

01.08.2010.
Festival Kaleidoskop
Art market na Sonom trgu


U okviru II Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih „Kaleidoskop“, večeras je na Sonom trgu otvoren Art market. Posjetioci su imali priliku da pogledaju, ali i da kupe, ručno izrađeni nakit, tašne, slike kao i predmete izrađene kreativnim dizajnom.



Nakit su izložile i Emina Bruljić, Sabina Berberović i Dženana Kadić iz Tuzle, dok je svoju kreativnost pokazao i Muris Halilović iz Srebrenika.



- Izradom nakita se bavim već 6 godina, pored toga i slikam. Nakit izrađujem od glimanola koji sadrži keramičku strukturu i vlakna. Potrebno je dosta vremena da se izradi ovaj nakit, kao i ljubavi prema umjetnosti. Iskoristim svoju kreativnost i ideju kroz materijal, i tako stvorim baš ono što želim – kazala je za Tuzlarije Emina Bruljić.



Među izlagačima bile su i članice Udruženja “Kreativa”.



“Kreativa” je umjetničko kreativno udruženje, čiji je osnovni cilj edukacija i širenje maštovitog stvaralaštva kod članova. Na Art marketu izložile su predmete rađene u raznim tehnikama kao što su pletenje, heklanje, šivanje i ostali tradicionalni zanati sa naglašenim modernim elementima.



Pored toga posjetioci su imali priliku da pogledaju ručno izrađeni nakit i dosta modnih detalja izrađenih u radionici krojenja.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice