TUZLARIJE - KULTURA

01.08.2010.
Koncert Zdravka Čolića na Koševu
Vrijedilo je čekati 32 godine


Nešto više od tri sata druženja Zdravka Čolića i publike na sarajevskom stadionu “Koševu” nisu nikoga ostavili ravnodušnim. I dok je publika gotovo horski pjevala pjesme koje je šarmantni pjevač izvodio, Čola je više puta istakao da je ovo koncert pun emocija na koji je čekao više od tri decenije.



Davne 1978. godine Čola je na istom mjestu zbog kiše morao prekinuti koncert stoga je jesno sa koliko se očekivanja ovaj put gledalo u nebo. Iako je prije početka koncerta nad Sarajevom padala kiša, druženje sa više od 50.000 posjetilaca prošlo je bez ijednog problema.



“Sinoć nisu bila tu” otvorila je višesatni muzički spektakl na koji su mnogi došli iz raznih krajeva zemlje i svijeta. Redali su se potom hitovi iz Čolićeve bogate karijere, a koncert su uveličali i njegovi najbliži saradnici. Tako je sa poznatim muzičkim producentom i kompozitorom Nikšom Bratošem izveo pjesmu “Ljubavnici”, a Dino Merlin je samo zbog jedne pjesme prekinuo godišnji odmor.



Ova dva sarajevska muzičara zajedno su otpjevali pjesmu “Ti nikad nećes biti kao moja mati” koju je Merlin napisao za predposljednji Čolićev album.



Publika nije dozvolila da se koncert završi bez pjesme “Ti si mi u krvi” koju je Čolić izveo po povratku na bis. Sa pozdravom za sve, a posebno za one koji su u Sarajevo došli iz dijaspore, koncert je završen pjesmom “Na adresi ti piše” dok je gotovo 5 minuta nebo iznad stadiona krasio veličanstven vatromet.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice