TUZLARIJE - KULTURA

01.08.2010.
Festival Kaleidoskop
Nastupili bendovi iz BiH, Hrvatske i Srbije


U okviru II Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih „Kaleidoskop“, sinoć je u parku ispred Muzičke škole održan završni koncert. Nastupili su bendovi Vlasta Popić (Hrvatska), Kanda, Kodža i Nebojša (Srbija) i Letu štuke (BiH).



Vlasta Popić je bend koji nam dolazi iz Varaždina (Hrvatska). Tuzlanskoj publici predstavili su se u sastavu Ivan Ščapec - Ivča - gitara, bass, vokal, Dražen Hižak - Riža - bass, gitara i Tena Rak - bubnjevi, vokal. Sviraju alternative, indie i punk muziku.



Grupa Kanda, Kodža i Nebojša (KKN) je osnovana 1991. godine u Beogradu. Prvu postavu grupe činili su: Oliver Nektarijević (vokal), Vladislav Rac (bas gitara), Rastko Lupulović (električna gitara) i Stevan Dimitrijević (bubanj). Ime benda je nastalo igrom riječi između Rastka i jednog njegovog prijatelja. Do sada su izdali pet albuma "Guarda Toma!" (Metropolis records, 1996), „Igračka plačka“ (Radio B92, 1998), "Become" (FreeB92, 2000), „Prekidi stvarnosti“ (PGP RTS, 2005) i „Deveti život“ (PGP RTS, 2008, ISBN 978-86-7800-097-3).



Letu Štuke je bosanskohercegovačka rock grupa nastala 1986. godine u Sarajevu pod utjecajem punka i novog vala, članovi grupe priključuju se post novovalnom pokretu stvarajući distancu prema tadašnjoj čuvenoj sarajevskoj pop školi. Ubrzo se razilaze, a članovi grupe raselili su se na sve strane svijeta, dok se Dino Šaran nakon kratkog boravka u Zagrebu vraća se u Sarajevo, gdje uz pisanje pjesama za hrvatske muzičare ponovno počinje razmišljati o reaktiviranju benda. Napokon su 2005., nakon punih 17 godina, uspjeli okupiti grupu, ali u drugačijem sastavu.





Park kod Muzičke škole i ove godine se pokazao dobrim izborom za održavanje ove serije od tri koncerta. Organizaciji se nema šta zamjeriti, dobra pozornica, rasvjeta, ozvučenje, sve je štimalo, čak je obezbjeđeno i nekoliko wc kabina, a već rano ujutro nakon koncerta na travnjaku se ne može naći ni papirić.



Program Kaledioskopa za 01.08.2010. (nedjelja):

11:00 h Radionica savremenog plesa „Motus Danza“ (Italija), Radnički Univerzitet – sala KUD „Bosna“

14:00 h – 18:00 h Kaleidoskop Beach Sensation Meduza Beach Bar, house – dance party, sa tuzlanskim DJ-ima, Panonska jezera

17:00 h – 21:00 h Art market – Soni trg

21:00 h – 22:00 h „Rendez – vous“ Plesna grupa „Motus Danza“ (Italija), Narodno pozorište Tuzla

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice