TUZLARIJE - KULTURA

31.07.2010.
Kafa sa Morganom Freemanom
Još se nisam upoznao sa bh. kinematografijom


Nezapamćeno interesovanje novinara vladalo je za druženje sa Morganom Freemanom simbolična naziva „Kafa sa...“ što ne čudi kada se zna da je jedan od najpoznatijih hoolywoodskih glumaca počasni gost ovogodišnjeg 16. Sarajevo Film Festivala.



Glumac koji je za sebe i sam rekao da je dijete filma, osvrnuo se na početke svoje izuzetno uspješne karijere kada su ljudi, pa tako i sami glumci, gledali kroz prizmu boje kože. Ta činjenica nije bila prepreka Freemanu na njegovom putu ka uspjehu iako je i sam istakao zadovoljstvo kada je Hollywood 70-tih godina prošlog stoljeća počeo da zanemaruje rasnu pripadnost glumaca.



Ljubav za filmom kod njega se javila rano, kada je imao šest godina, a nakon što je pogledao film King Kong dileme nije bilo – gluma je poziv kojim želi da se bavi do kraja života. U međuvremenu je radio sa mnogim glumcima, režiserima, filmskim radnicima i na pitanje koga bi izdvojio kao najdražeg glumačkog partnera ostali smo bez odgovora.

- Postavljate izuzetno teška pitanja, a odgovori su na njih jako kompleksni. Za uspjeh filma potrebna je saradnja svih, odgovorio je Freeman naglašavajući da i sam uživa pogledati dobar film, neovisno od toga kojem žanru pripada.



Puno je stvari zanimalo novinare. S obzirom da je u karijeri dva puta glumio Boga, smatra da mu je najveći grijeh ponos, a da bi u budućnosti volio utjeloviti lik kraljice Elizabethe I "jer je ona originalna". Pa iako je zvijezda ovogodišnjeg SFF-a Freeman ne zna puno o bh. kinematografiji.



- Iako sam imao želju da tokom Festivala pogledam neka vaša ostvarenja, to nisam stigao. Iskreno mi je žao zbog toga, ali bih nekada volio snimati na ovim krajevima. Zašto da ne?!, poručio je oskarovac Freeman.

U Sarajevu se, kaže, jako zabavlja, upoznaje kulturu i grad, a ono što ga je fasciniralo jesu "lijepe sarajevske žene". Ima on i objašnjenje zašto je to tako.

- Primjetio sam da se ovdje ne vozite mnogo, nego puno šetate. Ovo je grad šetanja! Znate li vi kakav to uticaj ima na tijelo, kroz osmjeh je prokomentarisao što su prisuni nagradili aplauzom.

B. Kaletović


Osmrtnicama ba smrtovnice