TUZLARIJE - KULTURA

31.07.2010.
U okviru Kaleidoskopa
Plesači iz Italije održali radionicu savremenog plesa

Grupa Motus Danca iz Italije u okviru projekta „Motus moving to peace” gostuje na „Kaleidoskopu”. U Radničkom univerzitetu sali KUD „Bosna“ danas je održala radionicu savremenog plesa a u nedjelju u Narodnom pozorištu će izvesti predstavu „Rendez – vous“, pripremljenu specijalno za „Kaleidoskop”.



1991. godine Simona Cieri je osnovala Motus Company, stvarajući veliki repertoar originalnih predstava i repertoar obogaćen saradnjom sa kompozitorima. MOTUS je kompanija savremenog plesa u okviru Municipal Theatre of Siena (Italija), podržanog od strane regije Toskana, provincije Siena i Opštine Siena.



MOTUS znači pokret i duša i ono što su gosti danas iz Italije pokušali prezentirati je opuštanje kroz pokret pračeno odgovarajućom muzikom. Mekani pokreti u kojima nije bitna publika, dojam, nego plesač, njegova osjećanja izražena pokretom.



Radionice su namijenjene svim zainteresovanim, čak i onima koji nemaju plesnog iskustva, radi se o jednostavnim vježbama koje dobro svladaju oni koju opušteno pristupe instrukcijama plesača iz Italije.

MOTUS je u potrazi za novim izrazima u kojem se govor tijela koristi za tretiranje argumenata društvenog uticaja. Ova vrsta umjetničkog istraživanja se može definisati francuskom riječi “engagé”, u smislu društvene i etničke obaveze, ali su instrumenti koje kompanija koristi poezija, simboli i ironija. Koreografski stil je originalan i koristi multimedijalni izraz. Bilo da se radi o apstraktnom plesu ili plesnom teatru, oni stvaraju rad koji ima teatralni i emocionalni učinak.



1994. godine grupa je dobila Nacionalnu nagradu za koreografiju u Italiji. MOTUS gostuje u svim glavnim teatrima u Italiji, inostranstvuna i međunarodnim festivalima. 2004. godine u New York-u su izveli predstavu Schiavi ( “Robovi”, pohvala UNICEF-u, realizovana uz podršku Italijanskog Ministarstva za kulturu) te su dobili poziv da podučavaju na sceni, laboratorijama i radionicama.



Imamo ih priliku vidjeti i u Tuzli, predstava „Rendez – vous” u trajanju od nešto manje od sat vremena će biti izvedana u Narodnom pozorištu Tuzla u nedjelju (01.08.) sa početkom u 21, 00.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice