TUZLARIJE - KULTURA

30.07.2010.
Dan italijanske kuhinje na Korzu
Foto / Video


U okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”, a u organizaciji Udruženja građana italijanskog porijekla “Rino Zandonai” Tuzla, večeras je na platou ispred zgrade kina “Centar” upriličen “Dan italijanske kuhinje u Tuzli”.



Udruženje građana ”Rino Zandonai” Tuzla trenutno ima oko 300 članova, a djeluje u Tuzli od 1993.godine. Okuplja članove porodica italijanske nacionalne manjine, sa ciljem očuvanja i njegovanja jezika, kulture, tradicije i drugih vrijednosti.



- Prva italijanska porodica na prostore Tuzle stigla je 1880.godine i od tada kontinuirano žive na ovom području. Cilj večerašnje manifestacije je promocija italijanske kulture u pogledu gastronomske ponude, jednostavno da se građanima Tuzle pokaže koja su to italijanska jela. U ponudi su klasična i neklasična jela, slana i slatka jela, uz vino i osvježenje - kazao je predsjednik Udruženja ˝Rino Zandonai˝ Tihomir Knežiček.



Građani Tuzle imali su priliku da degustiraju standardna i specijalna jela koje su pripremile vješte domaćice italijanskih porodica. Italijanska kuhinja poznata je po raznovrsnim pastama, pizzama, ali i špagetama. Najveći broj ponuđenih jela bile su upravo makarone i špagete za koje se koriste različiti prelivi i sosovi. Špagete nazivaju prema gradovima “Špageti milaneze” i “Špageti bolonjeze”. Nezaobilazni dio gastronomske ponude bile su i pizze sa kojima su Italijani osvojili čitav svijet.



Večerašnju manifestaciju obilježilo je i prisustvo članova Udruženja u italijanskoj narodnoj nošnji.



Gosti Dana kuhinje bile su italijanske domaćice iz Štivora, malog mjesta kod Prnjavora. Oni su Italijani koji i dan danas žive po italijanskim tradicijama i običajima.



Manifestaciju su podržali Opština Tuzla, ˝Menprom˝ Gornja Tuzla, ˝Indira˝ tjestenina Gradačac i Vinogradarstvo i podrumarstvo Mihalj Kutjevo. Dodajmo i to da su građani Tuzle ispraznili čitav štand sa hranom i da su bili više nego zadovoljni ponuđenim.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice