TUZLARIJE - KULTURA

13.08.2010.
Upoznajte Emira Radiševića
Muzika traži velika odricanja


Tuzla je oduvijek imala muzičkih talenata, a za svijetlu budućnost i u godinama koje dolaze pobrinuće se 16-ogodišnji klarinetista Emir Radišević, učenik sada već 3. razreda Srednje muzičke škole u Tuzli.

Emir je od malena iskazivao naklonost ka muzici. Još sa deset godina žarko je želio svirati harmoniku, a prvi korak ka ostvarenju te želje bio je upis u Osnovnu muzičku školu u Tuzli. S obzirom da prvi pokušaj nije bio uspješan, odlučio je pokušati i naredne godine, no tada je na izboru imao dva sasvim "nezanimljiva" instrumenta.



- Kada su mi rekli da imam mogućnost da biram ili klarinet ili flautu, pomalo sam bio razočaran, jer moja želja za sviranjem harmonike nije nestala. Tata je rekao "ma neka se prijavi za klarinet", iako smo imali kakvu-takvu flautu kod kuće, koju niko nije svirao. Smatrao je tada flautu na neki način ženskim instrumentom, započinje svoju muzičku priču Emir Radišević.



Tako je od 2004. godine Emir bio učenik Osnovne muzičke škole u Tuzli, smjer klarinet u klasi nastavnika Zlatana Cerića. U početku je bilo teško, dok su se stvari kasnije razvijale gotovo same od sebe, naročito savladavanje i upoznavanje instrumenta.

- Prvih pola godine nisam ni imao klarinet, ne znam kako, ali se jednostavno nije moglo tako lako doći do instrumenta. Do tada sam vježbao na nastavnikovom klarinetu, a od momenta dobijanja vlastitog instrumenta vježbao sam i po nekoliko sati dnevno, prisjeća se Emir.

Sjećanja na prvi instrument nekako su neodvojiva od prvog javnog nastupa, u sklopu koncerta škole. Taj koncert bio je neka vrsta prekretnice, jer su se potom redali mnogi drugi.

- Veliku zahvalnost dugujem mom prvom nastavniku Zlatanu Ceriću koji me je upoznao sa instrumentom na najbolji mogući način. On me je naučio da se samo radom može postići nešto za što mislimo da je nemoguće i da je nesavladivo.



Godine 2007. i 2008. vrlo su važne u Emirovoj karijeri. Tokom prve osvaja II nagradu u Gračanici, na Federalnom takmičenju, a tokom druge završava obje škole: osnovu i muzičku. Za dalje školovanje lako se odlučio i upisao Srednju muzičku školu, dva smjera - muzičar općega smjera i muzičar klarinetist u klasi prof. Dženana Jusufovića.

- Tada sam tek vidio šta je muzika i koliko odricanja i rada u životu treba da bi se postigli neki ciljevi i rezultati. Nije mi bilo strano svakodnevno vježbati po 3-4 sata, ali takav trud je bio neophodan za rezultate koji su uslijedili, sa ponosom ističe naš sagovornik.



U aprilu ove godine održano je XIII Federalno takmičenje za učenike i studente muzičkih škola iz Federacije BiH. U III kategoriji, disciplina klarinet sa 96 bodova Emir je zauzeo prvo mjesto. Korepetitor i podrška u svemu mu je bila i prof. Nedžmija Omerćehajić. U junu ove godine održao je prvi solistički koncert u punoj dvorani BKC- a Alija Izetbegović u Kalesiji.



Kada su u pitanju dalji planovi u radu i školovanju, Emir ističe da sada slijede pripreme za dva internacionalna takmičenja u novembru ove i aprilu naredne godine.

Pored klasične muzike koju svira i savladava u školi, Emir voli svirati sevdah, pop i jazz muziku. Aktivan je član i Narodnog orkestra UKUD-a Zvonko Cerić Tuzla, a velika mu je želja odsvirati koncert sa Dinom Merlinom u rodnom Sarajevu, na Koševu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice