TUZLARIJE - KULTURA

08.08.2010.
Brateljevići kod Kladnja
Završeni Dani djevojačke pećine
Foto / Video reportaža


Više desetina hiljada ljudi posjetilo je danas “Djevojačku pećinu” u Brateljevićima kod Kladnja kako bi učestvovali u tradicionalnoj "Kišnoj dovi”, koja se decenijama održava na ovom lokalitetu.

Posjetioci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u Kladanj su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima kako bi prema Djevojačkoj pećini iz Kladnja ispratili konjanike, koji su do Brateljevića jahali dva sata.



Djevojačka pećina je uz Ajvatovicu najveće dovište u BiH, a za nju je vezana legenda o Djevojci čiji se mezar nalazi na uzvišenju na kraju pećine. Misteriozna smrt mlade djevojke, bila je povod da se kroz generacije pronosi nekoliko verzija priče o njenom tragičnom kraju na ovom svijetu. Ona koja se najčešće može čuti od kladanjskih nena i djedova jeste da je nesretnoj djevojci u noći kada se zadesila u u pećini prepuklo srce od straha. U pećinu je otišla sa ibrikom u ruci po vodu, a iz nje se nikada nije vratila.



U narodu ovoga kraja važi uvjerenje da umivanje vodom koja curi niz zidove pećine donosi zdravlje. Legenda je bila povod da upravo ta pećina postane najveće dovište u ovom dijelu BiH gdje veliki broj vjernika iz cijele BiH jednom godišnje u Danima Djevojačke pećine prouči dovu za dušu djevojke po kojoj je pećina dobila ime.



Današnjoj manifestaciji prisustvovao je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je zijaretio i pećinu, a veliki broj građana iskoristio je priliku da s njim razgovara, rukuje se i fotografiše.



- Ovo je jedno tradicionalno dovište i lijepa prilika za druženje. Ovdje smo da se vidimo, razgovaramo, razmjenimo mišljenja, a posebno mi je drago doći u ovu pećinu. Ona je meni jako zanimljiva, naravno zbog onoga što predstavlja i zbog toga što tamo vidim ljude, koje inače nemam priliku često da vidim. Skoro svake godine posjetim ovo dovište – rekao je za Tuzlarije Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.



Nakon obilaska Djevojačke pećine vjernici su se uputili na mjesto gdje je proučena dova. Dovu je pročuio reis-ul-ulema prof.dr Mustafa ef. Cerić, a u svom govoru poslao je poruku bosanskim ženama i majkama, da trebaju biti istrajne, nepokolebljive i čvrste, baš kao što je bila i herojina Djevojačke pećine. Prisutnima su se obratili i Fuad Imamović, načelnik Opštine Kladanj i Enes ef. Hodžić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kladanj.



Podne-namazu i učenju prisustvovao je i tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović koji je vjernicima uputio prigodnu čestitku u povodu nastupajućeg ramazana i poželio im ugodne dane posta, te je dodao “Ovo je tradicionalna dova za koju ne možemo precizno kazati od kada datira, najvjerovatnije ona ima veze i sa bogumilskim običajima na ovom prostoru. Bosanski muslimani su prihvatili ovo dovište, kao svoje tradicionalno dovište i dolaze svake godine ovdje. Ono ima svoj značaj i to je svojevrsna smotra Bošnjaka. Nadam se da će ova tradicija opstati i dalje se razvijati.

U vjerskom dijelu programa učestvovali su učači Kur´ana hafiz Edin ef. Dedić, hafiz Muamer ef. Kadrić, hafiz Edin ef. Dedić i imami MIZ-e Kadanj.

Učenje zikira



Melem za dušu bio je i nastup hora Behrambegove medrese iz Tuzle.



Manifestacija Dani Djevojačke pećine započela je 4.augusta i posjetioci su imali priliku da vide razne sadržaje kao što su smotra folklora, turnir u malom fudbalu, derviški zikr, istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je afirmisanje cjelokupne vjerske i kulturne baštine stvorene na ovom području.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice