TUZLARIJE - KULTURA

06.08.2010.
Književna nagrada ˝Dr. Esad Sadiković˝
Treća nagrada Tuzlaku Omeru Ć. Ibrahimagiću


U Prijedoru se zadnjih godina održava manifestacija u znak sjećanje na dr. Esada Sadikovića, prijedorskog ljekara koji je cijeli svoj život posvetio humanističkim principima i poslu. Uspostavljena je književna nagrada "Dr. Esad Sadiković" koja se svake godine dodjeljuje za kratku priču.


Ibrahimagić, Begagić, Grgur


Ove godine na konkurs za najbolju kratku priču prispjelo je 150 priča. Prvu nagradu dobila je Lamija Begagić iz Sarajeva, drugu Marko Grgur iz Koprivnice, a treća nagrada pripala je Tuzlaku Omeru Ć. Ibrahimagiću za priču pod naslovom "Vrijeme trešanja".

Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu: prof. dr. Marko Vešović, prof. dr. Enver Kazaz i prof. Amir Brka

Dr. Esad Sadiković bio je ekspert Ujedinjenih nacija, a pred rat je svim snagama pokušavao da spriječi zločine nad njegovim sugrađanima, ali je i sam završio u logoru Omarska odakle su ga odveli nad jamu Hrastova Glavica u općini Sanski Most i tu pogubili 06. augusta 1992. godine.
Dr. Sadiković je i u najtežim momentima svog života liječio i tijela i duše izmučenih logoraša i do kraja im ulijevao nadu i optimizam. Cijeli njegov život će biti obilježen vedrim duhom, šalama i dosjetkama, a dio tog njegovog duhovnog opusa je objavljivan u Kozarskom vjesniku. Na dan kada su ga odveli iz logora Omarska 5. augusta, u Prijedoru se organizuje sjećanje na tog velikog čovjeka i humanistu.

Dr. Omer Ć. Ibrahimagić je rođen 1968. godine u Tuzli. Priče i pjesme piše više od deset godina. Objavljivao je u listovima i časopisima: Kratki spoj, Zmaj od Bosne, Večernje novine, Kabes, Svijet, Most, Front Slobode, Oblici, Zapisi, Album. Nagrađivan je na više književnih konkursa, a zastupljen je u tri knjige, objavio je knjige "Boje sunca" i "Ćilibar i perle". Živi u rodnom gradu i radi kao ljekar u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli.

S.Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice