TUZLARIJE - KULTURA

04.08.2010.
Zatvorena retrospektivna izložba Nesima Tahirovića
„Daleki putevi“ čudesnog čovjeka sele u Tuzlu


Retrospektivna izložba „Daleki putevi“ bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića, koja je više od dva mjeseca bila postavljena u sarajevskog galeriji Collegium Artisticum, svečano je zatvorena. Zbog izuzetno velikog interesa za njegove radove nastale tokom 45. godina rada, organizatori su odlučili postavku ostaviti otvorenom do kraja jula, čime je omogućeno da ova vrsna umjetnička djela publika pogleda i tokom festivalskih dana u Sarajevu.



Izložba „Daleki putevi“ tokom svoje postavke osim što je redovito privlačila veliki broj poklonika umjetnosti, potakla je i druge umjetnike na stvaranje. Tako je sarajevski svirač sitara Ivan Vrhunc Čopa, inspirisan djelima Nesima Tahirovića, napisao set kompozicija nazvanih „Molitva dvije umjetnosti“ koje je kroz triptih koncerata predstavio svim onima koji su tih večeri posjetili galeriju.

Inpozantan broj od 600 radova, inspirisao je i režisera Slavišu Mašića na stvaranje TV dokumenta pod nazivom „Nesim na nebesim“ koji će u okviru serijala „Čovijek u nevremenu“ biti emitovan najesen u programu BHT1. U ovom dokumentarcu, o Nesimu, kao čovjeku i umjetniku, govoriće Abdulah Sidran, Josip Pejaković, Nedžad Ibrišimović, Zijah Soklović i drugi.

Kompletna postavka izložbe „Daleki putovi“ nakon Sarajeva seli se u Tuzlu gdje će početkom oktobra biti postavljena u Međunarodnoj galeriji portreta.

D.Šehanović

Osmrtnicama ba smrtovnice