TUZLARIJE - KULTURA

16.08.2010.
Proslava blagdana Velike Gospe na Husinu


Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velika Gospa, tradicionalno i ove godine proslavljen je na Husinu. Posebno svečano i lijepo i ove godine bilo je dan uoči blagdana kada se ispred zavjetne kapele Gospe Husinske gdje je služena misa, okupio veliki broj vjernika kako iz Husina tako i okolnih župa. Vjernici iz Morančana i Par-Sela tradicionalno i ove godine Gospi na Husino hodočastili su pješice. Svetu misu je predvodio vlč. mr. Luka Brković, župnik na Marindvoru, a uz husinskog župnika vlč. Marinka Mrkonjića, sudjelovalo je i nekoliko svećenika iz okolnih župa.



Tradicija okupljanja vjernika na Husinu dan uoči blagdana Velike Gospe seže još od davnina. Naime, štovanje i pobožnost Gospi Husinskoj vezano je uz Gospino svetište u Olovu. Hodočasnici sa prostora sjeveroistočne Bosne i drugih krajeva u kojima je u prošlosti bilo više katolika, idući pješice ili zapregom po nekoliko dana prema Olovu, dolazili bi uoči blagdana Velike Gospe na Husino gdje bi ispred gospine kapelice imali misu, pomolili se i malo odmorili kako bi mogli nastaviti putovanje prema Olovu. Dugo vremena na Husinu je bila stara drvena kapelica a prije 90 godina, točnije1920. sagrađena je sadašnja kapela u kojoj se čuva i časti zavjetna slika Gospe Husinske.



U povodu 90-te obljetnice od izgradnje kapele, ove godine započeto je uređenje ovog svetišta a vjernici i husinski župnik se nadaju da će do godine veći dio posla biti obavljen. Kako kažu, želja im je među stoljetnim lipama izgraditi jedno skromno ali lijepo zdanje s pogledom na tuzlansku dolinu. Projekt financiraju vjernici a dobro bi došla i pomoć šire društvene zajednice te se nadamo da neće izostati.

Ankica S.Ć.

Osmrtnicama ba smrtovnice