TUZLARIJE - KULTURA

15.08.2010.
Breške
Svečano proslavljen blagdan Velike Gospe


Katolici u bosanskohercegovačkim župama danas slave blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznatiji kao blagdan Velike Gospe. Blagdan Velike Gospe je najveći blagdan posvećen Majci Božjoj i slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom.



Centralno misno slavlje za područje Tuzlanskog kantona upriličeno je u tuzlanskom naselju Breške. Misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, pred nekoliko hiljada vjernika, predvodio je prečasni Luka Tunjić generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i izaslanik kardinala Vinka Puljića, uz koncelebraciju brojnih svećenika.



Nakon svečane mise u crkvenom dvorištu uslijedilo je narodno veselje uz šargiju, pjesmu i kolo. Prisutne su zabavljali članovi folklorne sekcije Udruge Društva Breščana i izvorna skupina Tradicija.



U Domu kulture Breške upriličena je prezentacija rukotvorina i starinskih predmeta Udruge Društvo Breščana.



Cilj “Društva Breščana” je okupljanje Hrvata koji su rođeni, živjeli, školovali se, radili i danas žive i rade na području brežačkog kraja ili se nalaze u inostranstvu. Društvo Breščana trenutno ima 80-ak članova iz Brežaka, Obodnice Gornje, Tisovca, Doknja, Soline, Tuzle, Sarajeva, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske i drugih zemalja. Svoje djelovanje nastoje usmjeriti ka njegovanju tradicije kulture hrvatskog naroda brežačkog kraja, promociju vjerskog, kulturnog i seoskog turizma, organizovanje sportskih, kulturnih, naučnih i drugih manifestacija.



Današnjem slavlju prisustvovali su i građani iz susjednih opština Tuzlanskog kantona, kao i mnogi građani iz inostranstva koji potiču sa ovog područja. Recimo i to da je ekipa Tuzlarija bila izuzetno lijepo dočekana, baš kako i priliči pravim domaćinima.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice