TUZLARIJE - KULTURA

16.08.2010.
10. Međunarodni književni susreti “Cum grano salis”
Ukupno pet romana u užem izboru


Od 16 romana i 15 različitih naslova članovi žirija u sastavu Miljenko Jergović, Angela Richter, Stevan Tontić, Zdenko Lešić i Alma Denić Grabić odabrali su pet onih koji će se takmičiti za nagradu „Meša Selimović“.



Tako su u uži izbor ovogodišnjih 10. Međunarodnih susreta Cum grano salis ušli romani:
  • Pjesme divljih ptica autora Enesa Karića (Bosna i Hercegovina)
  • Sedam strahova autora Selvedina Avdića (Bosna i Hercegovina i Srbija)
  • Kaja, Beograd i dobri Amerikanac autorice Mirjane Đurđević (Srbija)
  • Tri slike pobede Zvonka Karanovića (Srbija) i
  • Unterstadt hrvatske autorice Ivane Šojat Kuči



  • Prof. dr. Alma Denić Grabić
    Kako je istaknula prof. dr. Alma Denić Grabić, u pitanju su kvalitetni romani od kojih neki oslikavaju i historijske momente na ovim područjima te su ih pojedini selektori baš zbog toga izdvojili kao najbolje.

    - Ono što je presedan ovih susreta jeste da u finale po prvi puta ulaze dvije autorice u čijim se djelima svakako mogu prepoznati elementi ženskog pisanja. Tu je i jedan povjesni roman Enesa Karića koji radnju smješta u okvire osmanske Bosne, a kao i nekada Meša Selimovič, on radnju zasniva na sukobu intelektualca naspram društva. Ostala dva romana problematiziraju posttraumatsko suočavanje sa prošlošću, navela je prof. dr. Denić Grbić.

    Žiri je ove godine bio vrlo usaglašen oko izbora ovih pet romana koji će se takmičiti za nagradu Meša Selimović, mastionicu i pero te novčanu nagradu od 7.000 KM. Ipak, odluka ko je najbolji donijeće se tek na završnici susreta koji će se organizovati od 2. do 5. septembra. Ono što ljubitelji pisane riječi, ali i brojni književnici, slavisti i gosti našega grada mogu očekivati od ove manifestacije i ove će godine biti na visokom nivou. Iako program još nije tačno definisan iz Općine Tuzla, kao organizatora susreta, obećavaju za svakoga po nešto.



    - Susreti će biti u znaku obilježavanja stogodišnjice od rođenja Meše Selimovića čije ime i nosi nagrada, a ujedno će se obilježiti i deseta godina od začetka Cum grano salis književnih susreta. Tokom četiri dana trajanja susreta organizovaće se više književnih večeri, prezentacija on-line časopisa Jasne Šamić, a važno mjesto zauzeće promocija Zbornika radova sa naučnog skupa posvećenog Meši Selimoviću, kazao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović na čiji su prijedlog i osnovani ovi susreti prije 10 godina.

    Inače, književni susreti Cum grano salis su međunarodnog karaktera, a cilj im je da promovišu pisanu riječ i nagrade najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

    B. Kaletović

    Osmrtnicama ba smrtovnice