TUZLARIJE - KULTURA

21.08.2010.
Ljeto u Tuzli
Održan koncert GKUD-a ˝Bosna˝


U sklopu manifestacije „Ljeto u Tuzli“, a u organizaciji Gradskog kulturno-umjetničkog društva Bosna, sinoć je ispred bivšeg kina „Centar“, upriličen cjelovečernji koncert. Koncert je održan povodom obilježavanja 65 godina uspješnog rada i djelovanja GKUD Bosna.



- Ove godine GKUD Bosna slavi 65 godina postojanja i povodom mnogih manifestacija u ovoj godini, naše društvo pokušava da da do znanja Tuzli, da je ipak GKUD Bosna jedno od najstarijih društava u Bosni i Hercegovini. Pokušavamo da održimo tu tradiciju, mada je situacija finansijski izuzetno teška, pogotovo u zadnje dvije godine. Ali uz entuzijazam mnogih članova i sekcija, pogotovo orkestra i mladih članova ipak se to uspjeva održati. Nastojimo uspostaviti kontakt sa opštinom što bliže i što bolje da nas malo podrži, da nas izvuče iz ove situacije i nadamo se da ćemo u tome uspjeti” - rekao je član Odbora GKUD Bosna Mirsad Ajanović.



Za ovaj koncert priređen je raznovrstan program. Članovi ansambla predstavili su se “Igrama iz Bosne”, “Slavonske igre”, “Mađarske igre”, “Igre iz Povardarja” uz pratnju Narodnog orkestra GKUD-a “Bosna” pod rukovodstvom Haruna Hadžihafizbegovića.



Pored folklornog ansambla, posjetioci su imali priliku da poslušaju i interpretatore narodne muzike Merimu Džafić i Nedžada Smajlovića.





Nastupili su i najmlađi članovi Plesnog kluba “Flamenco” iz Tuzle.



Snimatelj RTV TK Emir Hukić na visini zadatka.



GKUD Bosna osnovano je 4.augusta 1945. godine pod imenom Radničko kulturno-umjetničko društvo Mitar Trifunović Učo. Kroz društvo su prošli hiljade amatera različite starosne dobi, stepena obrazovanja, nacionalne i socijalne strukture, te umjetničkih opredjeljenja. Svi ovi članovi ostavili su trag i dali doprinos u izgradnji renomea i kvaliteta po čemu je društvo i poznato. Društvo broji nekoliko sekcija Prvi folkolorni ansambl, Narodni orkestar sa vokalnim solistima, Drugi folkolorni ansambl, Škola folkolora, Sekcija sijelo u podne i Plesni studio Flamenko.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice