TUZLARIJE - KULTURA

20.08.2010.
Udruga ˝Društvo Breščana˝
Čuvari tradicije


U sklopu obilježavanja Velike Gospe, Udruga "Društvo Breščana" upriličila je izložbu starinskih predmeta i alata u Domu kulture u Breškama.



Posjetitelji izložbe mogli su vidjeti predmete poput drvenog tronožca, sinije, prela kojim su nekad žene prele vunu, bešike i dubaka koji su se koristili za bebe, ručno izrađena sedla, te brojne predmete koji su se nekada koristili za pripremanje hrane. Predmeti su izrađeni od prirodnih i kvalitetnih materijala te su, iako stari i preko stotinu godina, dosta dobro očuvani.



- S puno snage i volje trudimo se da naši i običaji naših predaka ne odu u zaborav. Upravo iz toga razloga ova je naša izložba i organizirana. Naš je cilj da mlade naučimo cijeniti ono što vide i ono što im ostavljamo – kazala je za Tuzlarije Svjetlana Nikolić, predsjednica Društva Breščana.





Posjetioci izložbe imali su priliku i da probaju jela iz ovog kraja. Vrijedne ruke domaćica su pripremile brojna tradicionalna jela napravljena po starim provjerenim receptima. Osim hrane i pića, Breščani su svoje goste počastili i jabukama i šljivama iz vlastitih voćnjaka.



Inače, Društvo Breščana trenutno ima 80-ak članova iz Brešaka, Obodnice Gornje, Tisovca, Doknja, Soline, Tuzle, Sarajeva, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske i drugih zemalja. Svoje djelovanje nastoje usmjeriti ka njegovanju tradicije kulture hrvatskog naroda brežačkog kraja, promociju vjerskog, kulturnog i seoskog turizma, organizovanje sportskih, kulturnih, naučnih i drugih manifestacija.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice