TUZLARIJE - KULTURA

22.08.2010.
BalsiKa - prvi međunarodni muzički ansambl mladih
Uspješna turneja po Francuskoj


Nakon dvogodišnjeg nastojanja u organizovanju prvog međunarodnog muzičkog ansambla mladih - BalsiKa, trud je napokon i izrastao u značajnu saradnju dva udruženja, UG Omladinski art centar (BiH) i Association Ballade (Fr), koja se pokazala u najljepšem svjetlu turnejom po pokrajini Alsace - Francuska.

Značaj ovog projekta je što je njegov primarni cilj povezivanje što više mladih ljudi koji su zainteresovani da kroz muziku upoznaju kulturu življenja drugih zemalja te da pokažu da entuzijazam nije samo riječ iz prašnjavog rječnika.

Projekat BALSIKA već ima preko 40-ak mladih muzičara koji učestvuju u muzičkom programu, a očekuje se da će u sljedećoj godini taj broj značajno porasti čime će BalsiKa predstavljati jednu značajnu socio-kulturnu komponentu naše zemlje.



Ove godine su se predstavili već u januaru na festivalu muzike Balkana u Hagenau-Fr, da bi kasnije učestvovali i u Stocu na festivalu Vrtovi Stoca čime su kroz muzičke radionice animirali još mnoge mlade polaznike kojima će biti pružena šansa da budu dio ovog orkestra.

Kako ovaj mladi orkestar ne poznaje granice očekuju se i novi članovi iz drugih zemalja što je slijedeći korak za ovaj projekat.

Na Kid´s festivalu u Sarajevu su se predstavili pred više hiljada malih znatiželjnih mališana koji su svakodnevno marširali kroz izložbeni prostor festivala i koji su dugometražnim aplauzom nagrađivali ovaj mladi orkestar.

Reakcije publike u Francuskoj kao i pozitivne kritike francuskih novinara još više potvrđuju da ovaj mladi orkestar ima šta da pokaže. Da projekat
ima i viši nivo priznanja pokazuje i spremnost evropskih fondova da podrže ovakva nastojanja čime je fond "Jeunesse en action" odobrio sredstva u iznosu od 23.000€ za turneju orkestra, te snimanje CD-a koji se očekuje u prodaji već od oktobra tekuće godine. Orkestar BalsiKa je otpočeo i snimanje dokumentarnog filma kojim bi trebao da promoviše svoja pozitivna nastojanja.

Orkestar BasiKa vode dva profesora gitare J.C.Chojcan i Nedim Tinjić uz značajnu admistrativnu podršku još jednog entuzijaste, Ourisson Perrette.

Novinski članci









Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice